divendres, 14 de febrer del 2020

El centre de Copenhague, parada de mercaders i comerciants

Una de les novel·les més exitoses de Juli Verne va ser "El viatge al centre de la Terra" del que s'han fet més d'una versió cinematogràfica. El narrador és el Nebot d'un científic de la ciutat d'Hamburg que gràcies a uns antics escrits troba la manera d'endinsar-se en el centre de la Terra.


Per a arribar al centre de la Terra els protagonistes havien de descendir a través d'un volcà de l'illa d'Islàndia que en aquella época era una possessió més del Regne de Dinamarca. Així que l'expedició viatja d'Hamburg fins a Copenhaguen on eixiria el vaixell cap a la gran illa del nord d'Europa. Nosaltres visitarem el centre de la capital danesa, un dels més interessants dels països nòrdics.


Partirem de l'Estació Central, un bonic edifici de principis del segle XX posterior a la que es va trobar el professor Otto Lidenbrock i el seu nebot Axel de camí cap al misteriós i perillós centre de la Terra.


Molt prop estan els jardins de Tívoli, un parc d'atraccions inaugurat en 1843 amb dues atraccions, una muntanya russa i un carrusel de cavalls. Hui l'oferta és major i convé visitar-lo de nit per a gaudir de la seua espectacular il·luminació.




Per la part de darrere de l'estació trobem altra atracció ideal per a xiquets i majors, és el planetari Tycho Brahe, que porta el nom d'un dels millors astrònoms de la història. Va nàixer al castell de Knutstorp, molt prop de Copenhaguen en un territori que hui és Suècia.



I després s'enfilaren cap a la plaça de l'Ajuntament, una de les més grans de la ciutat on podem trobar un gegant termòmetre coronat amb l'escultura d'una xiqueta que ix en bicicleta si fa bon temps o agafa el paraigua si plou.


Destaca per la seua alta torre i la seua arquitectura Art Nouveau el Palace Hotel, un edifici de rajoles roges construït en l'any 1910 que hui en dia pertany a la cadena hotelera Scandic Hotels.


Però per a torre alta la de l'ajuntament que mesura 105 metres i per a muntar-la cal trepitjar dos-cents noranta-huit escalons. L'edifici de 1905 d'inspiració renaixentista italiana afegeix també elements de l'arquitectura medieval danesa.


Al seu interior podem gaudir de preciosos frescos, el saló principal amb un curiós sostre de cristall com també un bonic pati interior entre altres coses.




Cap al nord-est es troba la catedral luterana de la ciutat. L'edifici actual és el tercer que ha existit en aquest solar després de guerres i incendis. Es tracta d'una construcció neoclàssica de 1820 a la que se li va afegir un campanar.


Al seu interior trobarem una nau ampla i lluminosa amb escassa decoració. Cal remarcar les escultures dels dotze apòstols i la del Crist de l'altar major obra de Thorvaldsen.


Una altra església interessant és la de la Trinitat que es troba adossada la Rundetarm, una torre rodona de poc més de trenta metres que es va construir com a observatori astronòmic i que encara és utilitzat com a tal.


Convé ascendir fins a dalt del tot a través d'una rampa interior que dóna set voltes i mitja a la torre i que va ser muntada a cavall pel rei Cristian IV en la seua inauguració en l'any 1642. En 1712 el tsar Pere el Gran va muntar amb la seua esposa Caterina amb un carruatge i sis cavalls.


Hui en dia ja no pugen cavalls però si es fa una carrera ciclista contrarellotge. Dalt de tot podem gaudir d'unes boniques vistes de la ciutat i també conéixer un poc com és l'observatori en actiu més antic d'Europa.


L'interior de l'església tampoc té cap desperdici amb l'ampla nau de parets blanques i les làmpades i altars barrocs.


I caminant cap a l'est s'arriba al Castell de Rosenborg, un edifici barroc del segle XVIII que és descrit per Juli Verne com un castell molt menut. Hui en dia és el museu reial que exposa mobles, peces d'art, joies i armes de la família reial.


I en direcció sud arribarem a l'església de marbre amb una de les cúpules més grans d'Europa. La va manar construir el rei Frederic V per a commemorar el tres-cents aniversari de la seua família com a cap del Regne de Dinamarca.



I acabarem la passejada en Nyhavn que encara que vol dir port nou en danés, es tracta de l'antic port on de segur que va salpar la nau que portà als protagonistes de la novel·la a Islàndia. Hui en dia és una zona plena de restaurants.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada