dissabte, 21 de setembre del 2019

Ciutadella d'Amman, dels llocs habitats ininterrompudament més antics del món

Hui viatgem a l'extrem oriental del Mediterrani per conéixer un dels llocs arqueològics més complets del món que es troba en la capital de Jordània. Aquesta part del pròxim orient va pertànyer a l'Imperi Britànic entre la fi de la primera fins a la fi de la segona guerra mundial.



Aquesta zona arqueològica està a uns vuit-cents metres d'altura i sembla que ha estat habitada ininterrumpudament quasi set mil anys. Així que en una passejada a peu podem passar per davant de restes neolítiques, romanes, bizantines i àrabs.


De la prehistòria s'han trovat diversos enterraments del neolític com també algun que altre habitatge rupestre de segles abans que el lloc acabara rodejat de muralles.


Les ruïnes més espectaculars i bucòliques de tot el recinte són, a parer meu, les poques columnas i restes de fris que queden del temple romà d'Hèrcules, construït al segle II i que segons la grandària del trosset de mà del déu que es pot veure, ens dóna una idea de quan magnífic degué ser aquesta edificació religiosa.



De les restes romanes passem a les restes bizantines caminant un centenar de metres fins a arribar al que va ser una església construïda al segle VI, de la que encara es poden veure algunes de les columnes.


La joia arquitectònica de la Ciutadella és la monumental porta dels Omeia de l'any 720, sala d'audiències del gobernador musulmà d'Amman que aprofita una espectacular obra bizantina.


Els esforços més grans que s'estan duent a terme són en la restauració del Palau Omeia, les restes del saló de tron encara són prou vistoses.


També disposava d'una espectacular mesquita del que hui sols es pot veure l'esplanada que va ocupar i les restes d'un dels seus murs com també els fonaments de les columnes.


Entre altres coses que cal destacar d'aquest enorme Palau Omeia, està l'enorme cisterna, els banys i les restes de canonades fetes en fang.



El museu arqueològic de Jordània està ubicat ací i tenia una subseu a la zona de Jerusalem Est, després de l'ocupació per part d'Israel les seues peces deixaren de pertànyer al museu. De tota manera el que trobem ací és més que interesant anm peces babilòniques, perses, gregues, nabatees, romanes, bizantines i àrabs.








Des de la Ciutadella es pot gaudir d'unes boniques vistes del que és la massificada ciutat d'Amman amb més de quatre milions d'habitants.




I baixant de la Ciutadella i creuant una transitada avinguda es pot gaudir de la immensitat i opulència del teatre romà, construït al segle II quan la ciutat s'anomenava Philadelphia i formava part de la decàpolis, conjunt de deu ciutats frontera del sudest de l'imperi romà.


I just al costat es troba altre edifici romà, l'odeó, construït també al segle II. És un edifici molt més menut que es dedicava més als recitals poètics.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada