dijous, 4 d’abril del 2019

Esztergom, el bressol del regne d'Hongria

A Esztergom els cavallers templers van posseir una casa i per aquest motiu hui fem la segona parada de la ruta templària en aquesta ciutat hongaresa seu arquebisbal de l'església catòlica del país.


Els magiars, un grup ètnic vingut d'Àsia s'establiren en la zona de l'actual Hongria i terres adjacents en el segle X i el primer rei, Géza va establir la capital en un pujol al costat del riu Danubi que en antic hongarès es diu Izter gam. El seu fill, es va fer batejar, convertint-se ell i el seu poble al catolicisme. Així que Esteve I va ser el primer rei cristià i sant hongarès. En l'any 2000 es celebrà el mil·leni d'aquesta fita i es va erigir un bonic monument.




Moltes excursions organitzades ixen des de Budapest i passen per Esztergom per visitar la seua catedral, el temple més gran i més important del país, la seu de l'arquebisbe d'Hongria. El temple actual és del segle XIX, encara que a finals del segle XII, ja s'establí ací la catedral després de la donació de la ciutat a l'arquebisbe per part del rei Eimeric I. Així que hui podem gaudir d'una catedral basilical neoclàssica en el punt més alt de la ciutat que destaca per la seua enorme cúpula.



L'interior mesura uns 5600 metres quadrats i l'altar major és considerat la pintura en únic llenç més gran del món, 13x6,5 metres, obra de Grigoletti on es representa l'Assumpció de la Mare de Déu. 



Convé baixar a la seua enorme cripta, amb les làpides funeràries de molts dels arquebisbes i les relíquies del Cardenal József Mindszenty, que va lluitar contra la repressió del règim comunista en els anys setanta.




La cúpula és una autèntica joia que es pot veure a quilòmetres a distància i que dóna a la basílica molta llum. Pagant es pot pujar a la cúpula i també es pot visitar el tresor de la basílica.


Al costat de la catedral es troben les restes del castell, que va ser possessió reial fins l'any 1242 que va ser donat a l'arquebisbe per part del rei Béla IV en l'any 1249. Després d'haver-se salvat de la invasió mongol. Hui en dia està mal renovat i és un museu.


Des de la part més alta d'Esztergom obtenim unes magnífiques vistes del riu Danubi que en aquesta part del seu curs, separa Hongria d'Eslovàquia. A l'altra part, es veuen els colorits panelakis, que son renovats edificis grisos d'època comunista de la ciutat eslovaca de Štúrovo.



Si mirem cap a Hongria, el més destacable és l'església de Sant Ignasi de Loyola que es va construir en el segle XVIII, quan els jesuïtes s'establiren en la ciutat després de ser alliberada dels otomans.


I ara anem a creuar el Danubi a través del pont de Maria Valèria, de finals del segle XIX i que porta el nom de la quarta fill de l'Emperador Francesc Josep I i la seua dona Sissí. El pont va ser destruït en 1944, durant la segona guerra mundial i aixecat de nou en l'any 2001.


Des de 2007 que Hongria i Eslovàqui són territori Shengen, ja no existeix duana en aquest punt de pas i molts eslovacs el creuen perque els preus en Hongria són inferiors als de l'Eslovàquia de l'euro.



I ja en Eslovàquia, gaudiren de les vistes del Danubi i la catedral-basílica d'Estergom des de la ciutat d'Štúrovo encara que el 80% de la població és d'origen magiar i parla hongarés.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada