divendres, 28 d’abril del 2017

La Montreal d'avantguarda

Hui viatgem a la segona ciutat de Canadà per visitar un espai on Montréal es va exposar, en la segona meitat del segle XX, demostrant que era una ciutat dinàmica i d'avantguarda. I és que fa cinquanta anys que s'inaugurava, a la que en aquells dies encara era la ciutat més populosa de tot Canadà, l'expo 67 per commemorar el primer segle de país independent. 



M'agradaria aclarir que l'expo 67 en principi anava a realitzar-se en la ciutat de Moscou perrquè és celebrava el 50è aniversari de la Revolució Russa, però per problemes econòmics es va suspendre i va ser la metròpoli canadenca qui acabà desenvolupant el seu projecte.


L'expo 67 es va celebrar en dues illes del riu de Sant Llorenç, la de Santa Helena i la de Notre Dame. La primera rep el nom en honor a la dona del primer explorador europeu dels Grans Llacs, Samuel de Champlain. La segona és en realitat una illa artificial nascuda de les escombraires del procés de construcció del metro de la ciutat. Les dues illes forme part hui en dia del parc Jean Drapeau que té una parada de metro.

D'aquella mítica exposició es conserva molt poc, en l'illa de Santa Helena cal visitar l'espectacular arquitectura de la Biosphère, de l'arquitecte Buckminster Fuller que va ser el pavelló dels Estats Units. Hui en dia és un centre d'interpretació dels ecosistemes que es donen al llarg del riu Sant Llorenç.



Caminant cap al nord ens trobem en una bucòlica construcció però no massa antiga. És la torre de Lévis, construïda en 1930, per abastir d'aigua i no per a protegir d'un atac dels nord-americans, com pensen molts.


Des d'ací es pot gaudir de molt bones vistes a l'skyline de la tercera ciutat més poblada de parla francesa com és Montreal i del seu riu.



I molt prop es troba el museu Stewart que està ubicat en un antic port defensiu que va ser construït en 1825. És ideal per a visitar amb xiquets per les recreacions i desfilades que imiten els regiments del segle XVIII encara que quedarà en un segon pla quan aquestos xiquets vegen les muntanyes russes del parc d'atraccions.


En la veïna illa de Notre Dame encara estan en peu els pavellons de França i els de Québec  convertits hui en dia  en el casino de Montréal. És el més gran de Canadà i està obert les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana.


En l'illa de Notre Dame es va construir un canal per a realitzar les proves de piragüisme dels XXI Jocs Olímpics de l'era moderna que es celebraren a Montréal en 1976 i un circuit de carreres que rep el nom de Giles Villeneuve, pilot de Québec mort en 1982 durant les proves del gran premi de Bèlgica.

Les dues illes que hem visitat es comuniquen amb l'illa de Montréal mitjançant el pont de Jacques Cartier. Aques pont rep el nom del descobridor europeu de Canadà en 1534 i es va aixecar quasi uatre-cents anys més tard en 1934. 


I ara és hora de pegar una passejada per un bonic passeig fluvial i descansar abans d'adintrar-se en el centre històric, le vieux Montréal i visitar el parc olímpic que deixaré per a altres entrades.


1 comentari: