divendres, 8 d’abril del 2016

Burgos, la primera capital del regne de Castella

Encetada una trilogia dedicada a hòmens que han sabut tornar boges a les dones estaria hui bé dedicar una entrada al breu rei de Castella Felip I més conegut amb el sobrenom "el Bell". Encara que va morir jove, als vint-i-huit anys, va fer tornar boja d'amor a la reina Joana I de Castella, la filla dels reis catòlics.



Aquest inesperat rei vingut de Borgonya va morir a la ciutat de Burgos en l'any 1506 en el palau dels Contestables de Castella, més conegut per la casa del cordó ja que al voltant de la porta hi ha esculpit un cordó en homenatge a Sant Francesc d'Assís, sant a la que l'ama de la casa li professava gran devoció.


Al seu interior trobem un impressionant pati renaixentista amb tres galeries d'arca prou modificat ja que l'edifici s'ha transformat en seu cultural d'una entitat bancària.


Caminant en direcció l'omnipresent catedral vora el riu Arlanzon ens trobem amb la porta de Santa Maria altra joieta del renaixement del segle XVI, la porta de Santa Maria encara que hi havia una porta més antiga abans des dels temps del Mio Cid.


Creuant la porta la ciutat ens rebrà amb una de les més boniques estampes de Castella, la façana gòtica de la catedral de Burgos, declarada patrimoni de la humanitat.


La visitarem en altra ocasió per que ben bé mereix una entrada, ara ens enfilem cap al castell passant abans per un llenç de muralla prou llarg i ben conservat i conegut amb el nom de passeig dels cubs.


Altra porta de la muralla, en aquesta ocasió més senzilla i d'estil mudèjar, és l'arc de Sant Martí que trobem pel camí.


L'església de Sant Esteve és de parada obligatòria en l'ascens al castell. Gòtica dels segles XIII i XIV hui en dia és la seu del museu del retaule.


I després d'un suportable camí d'ascens arribem a les ruïnes del castell de Burgos que per fora encara està en un estat prou lluïdor. D'alcàsser reial a fàbrica de pólvora, un incendi el llançà a perdre al segle XVIII.


I des del castell a 75 metres sobre la ciutat sols queda gaudir de les vistes al centre històric de Burgos i a la seua joia més preciada, la catedral.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada