divendres, 16 d’octubre del 2015

El castell de Bellver amb les millors vistes de la badia de Palma

El castell de Bellver és una construcció medieval que es troba a 3 quilòmetres de Palma a poc més de cent metres sobre el nivell de la mar i rodejat d'un paratge boscós. Així que la seua visita és obligatòria si es ve a l'illa de Mallorca, tant per l'exquisitesa de la seua arquitectura com per les vistes que ofereix de la badia i de la ciutat.



El castell té una poc habitual forma rodona i està flanquejat per quatre torres semicirculars que assenyalen els quatre punts cardinals. La torre Sud està allunyada set metres i és la més gran de totes, i sembla per ella mateixa un castell i a més disposa d'aljub.



Un gran fossat rodeja i protegeix el castell i el separa de la torre Sud, sols un pont de pedra amb una arc gòtic uneix les dues construccions en una altura superior.


El castell es va construir al segle XIV per a ser la residència dels reis de Mallorca i ací van viure Joan I i la seua esposa Violant d'Aragó. No és d'extranyar que el seu pati d'armes estiga format per un conjunt de dues galeries ben harmonioses i elegants poc habitual en les construccions merament militars.


La galeria inferior està formada per vint-i-un arcs de mig punt mentre que la galeria superior consta d'arcs ogivals que s'entrecreuen dibuixant amb alternança triangles i obertures en forma de trèbol. Aquesta superposició de galeries es dona en altres construccions de l'antic regne de Mallorca com són el palau reial de Perpinyà a l'Almudània al centre de Palma.
http://ferranlerma.blogspot.com.es/2013/08/perpinya-catalana-franca-i-caapital-de.html
Es pot accedir a la terrada circular que cobreix les cambres de la segona galeria, des de dalt es gaudeix d'una bona visió del pati d'armes i de la badia.



Una vegada Mallorca s'integrà a la Corona d'Aragó el castell deixà de ser residència habitual de reis encara que personatges com Carles I i Isabel II, entre altres el van visitar.
En 1717 ja acabada la guerra de successió el castell es converteix en pressó i el seu pressoner més il·lustre fou el ministre il·lustrat Gaspar Melcior de Jovellanos que hi va habitar una cambra de la galeria baixa des de 1802 fins al 1812. Des del seu captiveri impulsà l'ensenyament del català a l'illa com també feu una descripció detallada de l'arquitectura del castell i de la botànica i geologia de la zona on s'ubica. Els homes de lletres no poden estar mai quiets.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada