divendres, 4 de setembre del 2015

Palència, la bella desconeguda

Aquella tardor de fa uns quants anys vaig decidir visitar en un cap de setmana la província de Palència i van ser uns quants els que em preguntaven "a Palència?, a qué?". Jo després d'haber-me documentat sabia que l'escapada m'aportaria més d'un racó del que gaudir.
Aquell dissabte de bon matí em vaig plantar en la capital quan encara no eren les vuit del matí, els carrers no estaven ni posats i no es veia ni un ànima fins i tot va ser difícil trobar un lloc obert per a pendre un café. Però poc a poc la ciutat anà despertant i anà mostrant tota la seua bellesa.
El primer monument destacable que es va presentar a la meua vista va ser l'església-convent de Sant Francesc que en aquells dies el servei religiós era donat per la ordre dels jesuïtes però no sempre havia estat així. Es va construir al segle XIII per a l'ordre dels franciscans que el va enriquir fins ocupar una extensió considerable i fins i tot fou seu d'unes corts de Castella. En la guerra de la independència tingué un ús militar fins que finalment el bisbat el va cedir als jesuïtes després de ser readmitits en Espanya.



Aquest convent va arribar a tindre quatre claustres i ocupava també l'altual convent de Santa Clara que té una bonica porta d'estil gòtic isabelí.


Però els jesuïtes s'establiren en la ciutat molt abans, en el segle XVII, en l'anomenada església de la companyia que presenta un estil típicament barroc jesuïta. Al segle XVIII foren expulsats i hui en dia l'església conté la imatge de la patrona de la ciutat la verge de la Calle.



A part de les històriques esglésies també es pot gaudir a Palència d'altres tipus de racons, recomane el bulliciós carrer major en hores comercials.


El Museu de Palència situat a la Casa del Cordó poseeix una col·lecció de restes arqueològiques celtes, romanes, visigodes, àrabs i cristianes.


Un agradable passeig per dins del parc l'Horta del Guardià condueix a l'ermita romànica de Sant Joan que fou traslladada ací per evitar que la inundaren les aigües d'un nou pantà.


Altre convent realment esplendorós de la ciutat és el dominic de Sant Pau, fundat pel propi Sant Doménec de Guzman. La façana de l'església no fa justícia amb el seu imponent altar major.



Junt al riu Carrión podem trobar una torre defensiva que no és ni menys ni més que el campanar de l'església de Sant Miquel.


Però l'església de les esglésies de Palència és la seua catedral coneguda com la bella desconeguda, per que a pesar de la seua magnificència està fora de totes les principals rutes turístiques de Castella i Lleó.



El seu interior és meravellós a destacar el seu magnífic cor amb un conjunt escultòric veritablement impressionant.



No es pot eixir sense visitar el claustre i sobre tot la mística cripta de Sant Antolí que ens transporta al segle VII quan el rei Wamba va traslladar les relíquies del sant des de Narbona fins ací i va manar construir un temple del que encara podem apreciar tres arcs visigots que es troben al fons.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada