divendres, 24 de juliol del 2015

El foro de Roma i la llegenda de dos germans

Per a acabar aquesta trilogia de ciutats llegendàries res millor que anar a Roma, la ciutat eterna i visitar el seu foro o millor dit foros imperials que foren el centre de la política, la  religió i de vida quotidiana de la que va ser la ciutat més poderosa durant molts segles en l'antiguitat.

La llegenda diu que dos germans, Ròmul i Rem,descendents de la familia reial troiana i al mateix temps fills del deu Mart foren abandonats en el riu Tíber per la persona que havia sigut contractada per a matar-los per a evitar que algun dia reclamaren el seu dret a regnar.  El bessons acabaren en un lloc situat entre els puigs Palatino i Capitoli i amamantats per la lloba Luperca. Ja majors no es posaren d'acord on fundar la nova ciutat i ho tiraren a un joc d'atzar que guanayava aquell que més buitres veia. Guanyà Ròmul i traçà els límits de la nova ciutat en el Palatino i prohibí a cap persona que els traspassara però Rem els va traspassar i després d'una baralla fou mort per Ròmul. El fundador da la nova ciutat arrepentit per la mort del seu germà l'anomenà Roma.

Aquella ciutat que dominava tots els territoris que rodegen el Mediterrani era dominava des del seu centre que era el foro. El que es pot visitar avui en dia es un conjunt de foros que ha tingut la ciutat durant la seua dilatada història de domini i poder. Durant l'era medieval es va convertir en una zona d'enderrocs i cantera de la ciutat papal i no va ser fins al segle XVIII quan comença a excavar-se amb la finalitat de recuperar-la.



La via dei fori imperiali és el millor passeig arqueològic que es pot recòrrer al món i comença al més que conegut Coliseu Romà.


El trajecte no és massa llarg de distància però que es pot fer etern per la quantitat de restes arqueològiques i detalls que es poden observar.  El primer d'ells és l'arc del triomf de Constantí que es va construir per a commemorar la viictoria d'aquest en la batala del Ponte Milvio en l'any 312.


Pero aquest no és l'únic arc de triomf que hi poden trobar a pocs metres està l'arc de Tito que commemora la victòria de l'emperador Tito contra els jueus i data del primer segle d.C.


Però no sols hi ha arcs per aquesta evocadora passejada, també hi ha restes d'antics temples com és el cas del temple de Ròmul un fill divinitzat de l'emperador Maxenci encara que hui en dia es pensa que el temple estava dedicat a unes divinitats anomenades Penats que protegien la llar i l'estat.  El temple hui en dia es part de l'església dels Sants Cosme i Damià i la porta de bronze és l'original.



El temple de Vesta és un dels més antics de Roma i en ell es mantenia continuament encés el foc sagrat no debades era la deeesa del foc i de la llar.


Però el temple millor conservat és el que manà construir l'emperador Antonino Pio a la mort de la seua esposa Faustina. Al segle XI es transformà en l'església de Sant Llorenç.


Però l'edifici millor conservat de tots no és un temple és la Curia Júlia, que data del 44 a C, seu del senat i que rep el nom en honor a Juli César. Al seu interior encara es troba l'altar de la victòria i el sol original, les portes originals es traslladaren a Sant Joan del Laterà al segle XVII.



El passeig continua bordejant els foros d'August i el de Trajà amb la seua coneguda colummna i els mercats al fons.


La Via dei fori acaba en el monument a Victor Manuel II, construit en la primera meitat del segle XX i que no és del tot apreciat pels italians perque la seua construcció implicà carregar-se totes les construcions que hi havien al pujol del capitoli.



Recomanable és comprar l'entrada i visitar amb guia el Palatino on vivia la lloba Luperca i on es fundà la ciutat de Roma segons la llegenda. Està a uns cuaranta metres sota el foro romà i conté multitud de restes com l'hipòdrom de Domicià i diversos palaus imperials.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada