divendres, 31 de juliol del 2015

El castell de Xavier, el cor espiritual de Navarra

Estem a 31 d'agost dia en que es celebra la festivitat de Sant Ignaci de Loiola el sant fundador dels jesuïtes i he de reconéixer que aquestos polèmics monjos m'han despertat la curiositat des de que vaig veure "La missió" i reconec que és excel·lent amb millor banda sonora si cap. Vaig haver de fer un treball sobre aquesta ordre religiosa quan anava a 2n de BUP per a explicar algun aspecte del barroc en l'assignatura de Literatura. És per això que les entrades del mes d'agost aniran exclusivament dedicades a llocs on es percebeix amb tots els sentits la presència jesuítica.



A la vila navarresa de Xavier va nàixer en 1506 el sant més venerat de tota la comunitat foral, Sant Francesc Xavier, en un castell que tenia el seu origen en una torre medieval del segle XI de nom Esabierre que significa casa nova. Després de la conquesta de Navarra per part de Ferran el catòlic el castell va perdre el seu caràcter de defensiu per que la frontera entre els regnes d'Aragó i Navarra deixaria de ser conflictiva.



L'interior del castell s'ha convertit en un museu on es tracta de recopilar tot tipus de coses que es puguen relacionar amb la vida del sant i l'època en la que va viure.
http://www.santuariojaviersj.org/


El més destacable de totes les sales del castell és la capella del Crist el lloc de culte de la família i que impressiona per la talla d'un crist somrient del segle XIII decorada amb frescos del segle XV. Segons la tradició popular aquest Crist va suar sang el 3 de desembre de 1552 dia en que va morir el sant en una illa del mar de Xina quan intentava evangelitzar el llunyà orient.


Al segle XIX es va construir una basílica en estil neogòtic pegada al castell per a donar culte al sant patró de tots els misioners i hui en dia s'ha convertit en el destí final de moltes peregrinacions que venen realitzant-se des de l'any 1940 i que s'anomenen "javieradas"



Des de la torre de l'homenatge es pot gaudir d'unes bones vistes de la zona on s'assenta el castell.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada