diumenge, 25 d’agost del 2013

Belgrad la vibrant capital sèrbia supervivent de totes les guerres

Belgrad significa ciutat blanca en l'antic eslau i es troba situada en la confluència dels rius Sava i Danubi. El lloc és un punt estratègic de primer ordre perque des d'ací es pot accedir aigües amunt pel Sava a les capitals balcàniques de Zagreb i Ljubljana i a través de les aigües del Danubi a les capitals centreuropees de Budapest, Bratislava i Viena.
La història de la ciutat resulta trepidant sobretot durant el darrer segle on s'ha vist involucrada en quatre guerres, la primera mondial, la segona, la guerra dels balcans i la guerra de kosovo. Després de tants bombardejos poc queda de la ciutat històrica, però no deixa de ser gratificant descobrir els encantadors racons que encara sobreviuen en aquesta ciutat mediterrànea plena de gent als carrers que oculten que fa quinze ací va haver una guerra.

Per a retrobar-se en l'edat mitjana no hi ha res millor que visitar la fortalesa de Kalemegdan  que encara es mostra imponent amb les seues torres i muralles.








Una succeció d'edificis otomans es poden veure al seu interior i pegades a la muralla troben dues esglésies ortodoxes, la de Sav Paraskevi més antiga i altra més moderna on venen els estudiants abans dels exàmens.





Però el que més sorpren de la fortalesa són les vistes de la ciutat i els seus rius que des d'ací es poden gaudir.


Ara cal tornar al centre per a descobrir dos de les poques edificacions otomanes que conserva la ciutat, perque cal recordar que els turcs la van posseir durant tres-cents anys fins que va ser alliberada pels austriacs. Aquestes edificacions són la mesquita Bajrakli del segle XVIII i encara oberta al culte musulmà i el mausoleu del jeque Mustafà.





















 La gent sèrbia és majoritàriament cristiana ortodoxa amb el seu propi papa o patriarca, i la seu de l'església ortodoxa sèrbia es troba a Belgrad entre el castell i el casc antic. La catedral de Sant Miquel i el patriarcat són el cor espiritual de la ciutat.




Molt a prop està el konak o casa típica turca que va manar construir el príncep Milos Obrenovic per a la seua muller la princesa Ljblica. L'edificació de principis del segle XIX és un dels pocs exemples d'aquesta arquitectura que queda en peu.


Però Belgrad com a capital de l'antigua Iugoslàvia posseix grandiosses edificacions com són l'antic palau reial i l'Assemblea Nacional.




palau reial


I ningú pot anar-se'n de Belgrad sense anar al temple de Sant Sava, una grandiosa església ortodoxa que es va començar a construir en 1935. Però amb el bombardeig de la segona guerra mondial i durant l'era comunista de Tito varen quedar paralitzades. Fins a la mort del dictador no es reiniciaren les obres que hui encara continuen amb l'ajuda de donatius.




Visitar l'interior és trobar-se en icones ortodoxes,  fidels encenent espelmes, bastides i obrers treballat.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada