dissabte, 11 de maig del 2024

Anna, el poble de l'aigua amb passat andalusí

En l'entrada de hui ens quedem a casa perquè anem a visitar un poble de la Canal de Navarrés que com tots sabeu va formar part del Califat Omeia, un imperi que s'extenia des de l'Ïndia, l'Orient Mitja, el Nord d'Àfrica i la península Ibèrica. En aquesta ruta vos convide a visitar el fabulós casc urbà del poble d'Anna, les meraveslles naturasl com són els gorgs i cascades que l'envolten les deixem per al futur.



El monument més visitat de la població i por ser també de la comarca de la Canal de Navarrés és el palau dels Comtes de Cervelló, un antic castell almohade del segle XII, convertit en residència palatina al segle XVII que darrerament a patit un severa restauració o  millor reconstrucció. Algunes sales del palau són de nova construcció que res té a veure en el que hi havia abans alllarg del segle. No obstant la visita impressiona, l'original torre almohade del castell té actualment un aspecte neogòtic.



A través de la porta de la planta baixa de la torre accedim al castell palau i el primer que se visita és l'antic aljub que té una exposició dedicada a la intensa relació entre el poble d'Anna i l'aigua. Ací veurem encara murs tapials d'origen almohade.i l'acció de segles de l'aigua sobre la pedra calcària creadora de xicotetes estalactites.




En les antigues cavallerisses d'època cristiana, una gransala amb vol de creueris està ubicat el museu etnològic d'Anna un xicoteta mostra d'objectes que ens traslladarà a la vida de la gent d'Anna de fa ja uns quants anys.



De les caballerisses se passa al pati d'armes, un espai amb font i jardí que transmet tota la pau, quetut i frescor dels jardins andalusís. Aquesta nova construcció ens vol traslladar a l'època almohade, quan es va construir el primitiu castell.



La joia de la corona d'aquest castell-palau és sense cap mena de ducte la sala sala àrab, un treball minuciós fet per un grup d'artissans del magreb del segle XXI però que ens trasllada a l'esplendor d'Al-Andalus. El conjunt de ceràmica, vidre, ferro i escaioles es una meravella que ha fet que el palau dels Comtes de Cervelló es conega amb el nom de l'Alhambra Valenciana.




El castell almohae es va convertir en palau renaixentista a principis del segle XVII quan el comtat va passar a mans del Borja. Una de les llargues sales amb volta de creueria s'ha convertit en capella de SAnta Anna a la que la poderosa família li professava gran devoció.


La sala Cervelló amb marbre, pintures i revestiments ja té un aspecte més barroc i ens trasllada a l'època en que el palau passà a mans de la família Cervelló. En aquesta època el palau servia de capella per al poble mentre s'apanyava l'església parroquial



I en la planta més alta es troba la sala de Anna, amb grans finestres que la il·luminen de llum i que ofereixen bones vistes de l'exterior. En aquest lloc hi ha una exposició que vol honrar als fills il·lustres de la població i donar a conéixer la història del seu poble.


A pocs metres del palau dels Comtes poden gaudir del relaxant espectacle que ofereix l'aigua en l'anomenada pels veins "cascada de la balsa" una xicoteta caiguda d'aigua que ompli una bassa que servia de llavador de roba.




Els carrers del centre històric d'Anna encara conserven el traçat d'època islàmica i és una delícia deixar-se perdre i passejar lentament entre les parets emblanquinades de les cases que sols tenen planta baixa i primer pis. 




Altra edificació interessant que té el poble és la seua església parroquial, dedicada a la Puríssima Concepció. Es va aixecar al segle XVII però moltes reformes s'hagueren de fer en el segle XVIII després del terratrémol de Montesa en l'any 1748 com va passar en la façana,


A l'interior trobarem un temple de tres naus. la central més ampla, que les laterals. Aquestes noaus estan cobertes amb volta de canó amb llunetes, tot decorat amb una rica decoració barroca, com també els arcs de mig punt que separen les naus.


L'altar major està presidit per la patrona del poble, la Immaculada Concepció i substitueix al barroc creat en l'any 1702. D'aquell altar barroc obra del taller de Ribera encara es conserva alguna taula en el sagrari.


El seu campanar que delimita la silueta del poble, es va inaugurar en l'any 1912 perque l'anterior, que va resisitir el terratremol de Montesa, amenaçava en caure a principis del segle XX i per això va ser enderrocat i fet de nou.


I la nostra visita acaba en l'ermita del Crist de la Providència, situada ja quasi fora del poble. Aquest edifici es va aicecar al segle XVIII, amb planta de creu, té una senzilla façana principal d'estil neoclàssic i al lateral es pot observar un rellotge de sol.



Des d'aquesta ermitapodem gaudir de boniques vistes de l'horta i les muntanyes que envolten al poble d'Anna, ric en aigua i cascades que cal conéixer, pot ser en altra ruta més natural i senderista que encara tinc pendent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada