dimarts, 12 de desembre del 2023

Sandavágur, bonic poble capital de l'illa feroesa de Vágar

 Hui ens desplacem cap al mig de l'oceà Atlàntic per conéixer un dels pobles més importants de les illes Feroe, Sandavágur que encara que no supera els mil habitants té més de mil anys d'història i és la capital de l'illa de Vágar.


El lloc va ser molt important per que durant més de tres segles ací tenia la vivenda un líder polític del parlament feroés anomenat el langman, una espècie de lector de les lleis figura molt arrelada en els païssos nòrdics.



La xicoteta població està protegida dels vents polars per uns xicotets pujols recoberts totalment d'herba des d'on baixa una bucòlica cascada d'aigua. Una més dels centenars que es poden veure en aquestes illes.



El nom de Sandavágur significa badia de sorra i és exactament on es troba ubicat el poble, a la voreta d'una badia i diuen els d'ací que el clima d'aquest poble és més agradable i temperat que a la resta de les illes Feroe i per això el nombre de feroesos que hi venen a viure va augmentant. Encara que per a ser exactes jo diria que el clima de Sandavágur és menys extrem i gelat que a la resta de les illes. 


El monument més destacable de Sabdavágur és la seua església, que data de 1910, i destaca per les seues parets blanques i el seu sostre de fusta roig. Ocupa el solar d'esglésies anteriors per que cal recodar que els vikings fundaren el poble. Una làpida escrita que es conserva dins l'església ens ho recorda.


Adjacent a l'església es toba el xicotet cementeri cobert completament d'herba verda i sense grans mausoleus i imatges religioses. Les illes Feroe acceptaren de seguida la reforma protestant que per a res promou els excesos decoratius així que sols veurem unes discretes creus blanques i senzilles làpides.



Una moderna escultura recorda a un personatge de llegenda, el pastor de Sondun, que va trobar sobre una roca un vestit amb perles que brillaven al sol. El vestit era d'una geganta que el volia recuperar i va perseguir al pastor que es va amagar en l'església, un lloc sagrat on no podien entrar els gegants.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada