dimecres, 19 de juliol del 2023

Koločep, l'illa paradisiaca més al sud de Croàcia

 Hui agafarem un vaixell des de Dubrovnik per a gaudir de sol, platja i història en l'illa més septentrional habitada de Croàcia. Per a arribar es pot fer amb un ferri que et porta en trenta minuts donat que és la més  pròxima de les illes Elephiti al port de Dubrovnik. L'altra opció és anr d'excursió en un vaixell de fusta que et portará a més a les illes de Lopud i Sipan,


Koločep és anomenada pels seus habitants de la zona amb el nom d'origen italià Caamotta i el seu port està ubicat en una badia on es troba la població de Donje Celo i la platja més famosa i visitada pels turistes que venen a gaudir de les aigües blaves i cristal·lines.


Nosaltres deixarem el bany en l'Adriàtic per a després per què abans anirem a conéixer part del seu patrimoni arquitectònic d'aquesta xicoteta illa que tingué set esglésies preromàniiques. La primera que veurem serà la de Sant Antoni, del segle XV.


Aquesta capella de culte catòlic té un menut espai interior on podem trobar diverses pintres i tapissos i sobretot la pintura de l'altar major obra d'Ivan Ugrinovic de l'escola de Dubrovnik del segle XV. Des d'aquet indret s'obtenen bones vistes de la badia.




La següent parada serà en unes restes arquològiques que no recorde massa bé de que eren i una imponent torre de pedra seca tant que ens recorda les construcions de les casses dels pobles de la Mediterrània i que es va construir per a protegir dels atacs de pirates turcs.



No massa lluny està el cementeri d'aquesta illa habitada per més d'un centenar de persones, En el cementeri podem visitar l'església de Sant Nicolau, A aquesta església del segle XI d'estil dalmàtic preromànic se li va afegir espadanya amb campana al segle XVI.



I per a acabar la ruta cultural per l'illa de Koločep ho farem en l'església e l'Assumpció en Donje Celo prop de la platja, datada en el segle XIII i ab un preciós timpà de pedra on està la Mare de Déu i dos àngels que l'acompanyen al cel.


I mentre esperem al vaixell ens refrescarem en les aigües de l'Adriàtic i descansarem en la sorra blanca de la platja de Donje Celo, ens ho mereixem després de la passejada, a peu per descomptat, per que a l'illa no circulen cotxes.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada