dissabte, 5 de març del 2022

Chester, la ciutat roja d'Anglaterra

 Acabarem el tour de vitralls que començarem al princpi de l'any en la ciutat de Chester, molt prop de Gales i amb una història de quasi 2000 anys, ja que va ser fundada pels romans en l'any 70 amb el nom de Deva Victrix,


Començaren el recorregut pel monument més antic de la ciutat, o millor dit per les restes arqueològiques del que queda d'ell. Es tracta d'un anfiteatre romà de graderies de fusta que evidentment no s'han conservat i sols queden els fonaments.


Des de l'anfiteatre caminarem cap al centre la ciutat pel carrer sant Joan i pararem davant de l'església de la Trinitat. Es tracta d'un edifici neogòtic del segle XIX que dóna servei religiós a la comunitat calvinista de Gales.


I seguint per Saint John's street arribem al principal carrer de la ciutat, el Fore Gate street que es fusina amb Eastgate street en l'Eastgate o porta de l'Est. Aquesta porta d'entrada a la ciutat vella és del segle XVIII però ja estava abans en aquest mateix lloc una altra del temps dels romans. La porta està feta de pedra arenisca de color roig i té tres arcs d'entrada.


Però el més destacable i conegut d'aquesta porta és el seu rellotge, el segon més retratat del Regne Unit després del Big Ben. Es va afegir en l'any 1899 per a celebrar el 60é aniversari de la coronació de la sobirana anglesa que més ha regnat mai, la reina Victòria. Sa Magestat va portar la corona durant seixanta-tres anys i set messos.


Tant l'Eastgate street com el Fore Gate street estan flanquejats d'històriques cases de façana de fusta i són conegudes amb el nom de the Rows. Estan en aquest lloc des del segles XIII i XIV encara que les façanes actuals són en la seua majoria del segle XIX. És un dels majors reclams turístics de la ciutat junt amb la catedral.





L'Eastgate acaba en the Cross on podem trobar l'església parroquial de Sant Pere, construïda aprofitant el pretori romà. L'actual temple és un edifici medieval dels segles XIV i XV fet en la típica pedra arenisca de color roig. Davant hi ha un monument també medieval que sotenia una creu i que dóna nom al carrer.



I des de the Cross trencarem pel carrer Northgate per a buscar l'imponent catedral de pedra arenisca de la ciutat de Chester. De basílica palecristiana, a monestir fins al que veiem hui en dia, un temple gòtic amb restes d'estil normand i molt restaurat durant el segle XIX.


A l'interior trobarem una altíssima nau del gòtic vertical amb volta de fusta estrelada. En les naus laterals i en les façanes del braç lateral podem veure els seus magnífics vitralls i al final de la nau s'ubica el meravellós cadirat del cor, un dels millors d'Anglaterra,






De l'antic recinte monàstic es conserven diverses dependències com són l'antic claustre i l'mponent i magestuós refectori, hui convertit en cafeteria. Com que l'església anglicana s'ha de finançar és molt habitual trobar cafeteries dins de les esglésies.



Eixint de la catedral i caminant en direcció nord arribarem al millor conservat tram de muralla que té la ciutat que com no podia ser d'altra manera és de pedra arenisca de color roig i que dóna a un canal d'aigua que naix en el riu Dee.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada