diumenge, 10 de gener del 2021

Harlem, el barri negre de Manhattam

 Comencem les entrades del nouvingut 2021 i com ja ve essent habitual les primeres aniran dedicades a un element arquitectònic. Aquest any m'he decidit pel rosetó, un element ornamental fonamental en les catedrals gòtiques. El primer de la sèérie de quatre del qual gaudirem es troba a l'altra part de l'Atlàntic, en el nord de l'illa de Manhattan, en la ciutat de Nova York.



Harlem, és com tothom coneix a aquesta porció de l'illa i el seu nom, que ve de la ciutat holandesa de Haarlem, és de les poques coses que ens recorden que l'illa va pertànyer als Països Baixos abans de ser malvenuda als britànics. La comunitat afroamericana va començar a arribar a principis del segle XX i prompte el barri es va convertir en un centre econòmic i cultural de la ciutat de Nova York.


La ruta que anem a seguir anirà de sud a nord i començarà en les acaballes de Central Park on es troba el Harlem Meer, un llac situat en la zona més septentrional de Central Park i que rep aquest nom, per que meer significa llac en holandés.


El primer gran monument que visitarem serà la catedral de Sant Joan el diví, està destinada a ser la catedral més gran del món i ha  superat en superfície a la catedral catòlica de Sant Patrici com semblava ser l'objectiu principal quan la comunitat anglicana la començà a construir a finals del segle XIX. La façana em recorda molt la basílica gòtica francesa de Saint Denis, molt prop de París.





A l'interior trobarem tres naus neogòtiques enormes i un poc desangelades per que cal recordar que encara està en procés de construcció. El model inicial es basava en l'estil romànic i bizantí però després que l'arquitecte valencià Rafael Gustavino fera la cúpula i introduïra la volta catalana en la ciutat dels gratacels, el temple anà adquirint l'estil neogòtic actual.


El rosetó de la façana oest, la principal, va ser acabat en l'any 1933 i llueix el motiu de la gran rosa. Els rosetons es col·locaven en la zona alta de la façana principal per a donar llum a la nau central que després de travessar els vidres de colors omplien de misticisme l'espai.




La catedral, com he dit abans encara està fent-se, però molts elements típics de les esglésies gòtiques ja estan acabats com és l'àbsis anm una espectacular vidriera del Salvador o el seu bonic púlpit de marbre blanc.




A la vora de la catedral hi ha un agradable jardí on està la bonica font de la pau. El disseny d'aquesta font és obra de l'arquitecte Greg Wyatt, l'escultor resident de la catedral que va esculpir aquesta font de 12 m en l'any 1985.


Al barri de Harlem es possible gaudir de l'atenció religiosa de quasi totes les branques del cristianisme que et pugues imaginar, hi ha esglésies per a tots els gustos i confessions. És un lloc interessant per a gaudir d'una missa cantada gòspel. L'església Éfeso Adventista del Seté Dia és un curiós edifici que no està massa lluny, caminant cap a l'est.


I més cap al nord està la famosa Universitat de Columbia, una de les més antigues dels Estats Units, fundada en 1745. Un dels edificis lligats a aquesta universitat és el de la Union Theological Seminary,  seminari presbiterià fundat en 1936 i hui facultat de Teologia.



I el segon temple en importància i magnificència de Harlem, després de la catedral de Sant Joan és la Riverside Church. Una estructura d'acer de 21 pisos amb aspecte gòtic inspirat en la catedral de Chartres es va construir ací gràcies a l'aportació de John D. Rockefeller Jr.



I just a la vora, en un parc que s'escampa a la voreta del riu Hudson està la tomba de Grant. És un grandiós monument neoclàssic que honra la memòria del divuité president dels Estats Units amb la donació particular dels ciutadans del país i va ser consagrat en l'any 1897.



I acabarem aquesta passejada per Harlem en el gratacel més històric del barri, l'hotel Theresa. Va ser l'edifici més alt des de la seua construcció en 1913 fins a l'any 1973. Forma part de la història de la ciutat per que ací s'han allotjat diferents personalitats com són l'expresident de l'URSS Nikita Khrouchtchev i fidel Castro després de ser expulsat d'altre hotel per temor de l'amo a la mala propaganda. Però en un principi l'hotel no deixava entrar a negres a no ser que foren grans personalitats.


Per als amants de la cultura cal dir que molt prop d'aquest exhotel hi ha llocs interessants com són l'Apollo Theatre, catedral del swing o l'Studio Museum in Harlem. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada