dijous, 10 de desembre del 2020

Kosovo Polje, el camp de batalla que donà la clau de Sèrbia als otomans

Hui viatgem a terres kosovars per a conéixer un lloc que ha marcat per sempre la història dels Balcans, Kosovo Polje, el nom d'aquesta ciutat es podria traduir com el Campa de Kosovo i és l'escenari de dos fets històrics separats amb el temps sis-cents anys, que varen configurar el mapa dels Balcans.


 Anem per parts i per ordre cronològic i es traslladem a l'any 1389, l'any de la batalla de Kosovo, on els serbis foren derrotats per l'exèrcit otomà en aquesta zona a 5 quilòmetres de Pristina, la capital del país. Això va significar quasi cinc segles sota dominació turca fins a la conquesta per part dels Habsburg al segle XVIII i l'alliberament definitiu al segle XIX.


Al segle XIV es va aixecar un mausoleu en honor del soldà Murat I que va perdre la vida en aquesta batalla assassinat per un noble cavaller que havia desertat de l'exèrcit serbi. Aquest mausoleu està considerat com la primera construcció d'estil otomà de la zona.

Una part de les seues despulles, els seus òrgans vitals, i el seu turbant van ser depositats ací i la resta del cos va ser traslladat a la ciutat turca de Bursa, que en aquell temps era la capital de l'Imperi Otomà. Constantinoble va caure en mans turques seixanta- quatre anys més tard i es va convertir en la nova capital.

Una enorme morera està just a l'entrada del mausoleu  que segons la tradició es creu que és l'únic supervivent viu de la batalla de Kosovo. Aquest mausoleu és un lloc de pelegrinatge per als musulmans kosovars, encara que els kosovars són ètnicamentt albanesos que comparteixen religió amb els turcs, que afavoriren durant els segles posteriors el seu establiment en aquesta zona i l'emigració dels serbis fins ser majoritaris.


Una casa de dues plantes que abans era lloc d'hostalatge per a peregrins i lloc de reunió del partit comunista en era iugoslava s'ha convertit en museu dedicat a la batalla de Kosovo gràcies al finançament del govern de Turquia.


A uns vint minuts caminant des del mausoleu trobem el Gazimestan, un monument commemoratiu de la batalla de Kosovo format per l'arrel ghazi que significa heroi en turc i mesto que significa lloc en serbi. Però abans trobarem una mesquita en mig del camp, coneguda amb el nom de Xhamia Lazaverë.



El Gazimestan és una construcció aixecada en 1953 que imita a una torre medieval i està ubicada en el lloc on els serbis aixecaren una columna de marbre per a honrar al seu rei, Lazar Hrebeljanovic mort en la batalla de Kosovo i considerat sant per l'església ortodoxa de Sèrbia.



En aquest lloc en 1989, Slobodan Milosevic president de Iugoslàvia, va fer el famós discurs de Gazimestan amb fortes connotacions patriòtiques sèrbies i germen de la guerra dels Balcans i de la guerra de Kosovo en la dècada posterior.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada