divendres, 9 de febrer del 2018

Gant, la ciutat més monumental de Bèlgica

Hui farem una parada en Bèlgica perque el Comtat de Flandes va formar part del Sacre Imperi Romanogermànic i no se m'ocorre cap ciutat millor d'aquest territori, que la ciutat de Gant. És ací on va nàixer l'Emperador Carles V o Carles I d'Espanya. Sa mare, la infanta Joana, malalta dels nervis per la seua gelosia cap al seu marit Felip el Bell, traslladà la seua residència de Malines fins ací, esperant que un canvi d'aires millorara la seua salut.


Gant és la ciutat belga que més monuments històrics conserva, a més té una intensa vida cultural i d'oci,  ja que és la seu d'una de les universitats més importants del vell continent. Per tant junt a Bruges, Brussel·les i Anvers, Gante és una de les imprescindibles en tot tour per Bèlgica.

Per a fer-nos una idea de quant bé està de conservat el seu centre històric, caldrà pujar al seu campanar que en llengua local es diu Belfort. Mesura 91 metres i per sort té un ascensor per pujar. Va ser construït en estil gòtic al segle XIV i és patrimoni de la humanitat com quasi tots els "belforts" de la zona.


Des de dalt es pot gaudir d'espectaculars vistes dels estrets carrers de la ciutat vella amb les seues típiques cases de façana escalonada.


Altra gran torre domina el paisatge urbà de la Gant més històrica i medieval i és el campanar de la catedral, dedicada a un sant local de nom Bavó. Encara que ja es té constància d'haver-hi catedral en aquest lloc des del segle X, l'aspecte actual es deu a la que es va construir durant tres segles i que va ser començada a finals del XIII.


Però el tresor més apreciat d'aquesta preciosa catedral és el retaule de l'anyell místic, obra mestra de la pintura flamenca i realitzada per Jan Van Eyck. Hui en dia està ubicada en una capella i cal pagar un extra si es vol visitar. Es diu, i no sé si és veritat,que aquesta obra és la més robada de la història de l'art. El que si és cert és que ha estat en mans napoleòniques, prusianes i nazis.


Molt prop de la catedral i el "belfort" està l'ajuntament de la ciutat que té dues façanes que contrasten pels seus estils arquitectònics, el gòtic flamíger i un sobri renaixentista. A l'interior es poden visitar diverses sales que també destaquen per la seua varietat d'estils.


I per a finalitzar la trilogia de torres que dominen l'skyline de la vella Gant anirem a l'església de Sant Nicolau, erigida en honor al sant patró dels comerciants locals més prop dels molls de l'antic port medieval. És d'un estil gòtic local més auster conegut amb el nom del gòtic de l'Escalda, riu que travessa la ciutat.



Més allunyat està el castell dels comtes de Flandes que es va iniciar al segle XII i que es conserva quasi intacte des de l'època medieval. El castell va ser presó municipal i durant el període de dominació espanyola els presoners cridaven la paraula castellana "amigo" quan volien captar l'atenció dels vigilants.


Gant també és ciutat de canals i la millor forma de gaudir-los és embarcar-se al moll de les herbes en un vaixell turístic i mirar amb els ulls ben oberts els meravellosos racons que aquesta ciutat amaga.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada