dissabte, 11 de març del 2017

Breclav ciutat txeca a un tir de pedra d'Àustria, Hongria i Eslovàquia.


Breclav és un important nus ferroviari entre les línnies de tren que comiquen Viena, Bratislava i Budapest amb Praga i Cracòvia. Per tant es possible en menys de tres hores plantar-se en aquestes ciutats europees considerades de les més belles del continent.

Al segle XI el duc Bretislaus de la Gran Moràvia construeix un castell que serà un important centre administratiu. El castell passà a mans de la poderosa família Liechstenstein que transformà el castell medieval en una residència renaixentista i a finals del segle XIX les transformà en unes bucòliques ruïnes neogòtiques.


El motiu de que l'entrada de hui siga de la desconeguda ciutat txeca de Breclau no és altre que el fet de posseïr una desacralitzada sinagoga construïda al segle XIX, per a una important comunitat jueva que hi vivia ací fins en pau amb altres comunitats com la germànica fins a l'ocupació nazi.




Molt a prop i com a part del museu municipal es troba la modesta casa dels Liechstenstein, que no era el seu lloc de residència perque la família vivia al complex de palaus de Valtice-Lednice declarats patrimoni de la humanitat i comunicats amb un agradable camí de 12 Km adornat amb romàntiques construccions del segle XIX.


El castell de Bretislaus I del segle XI es va convertir en un palau-castell renaixentista al segle XVI i a finals del segle XIX aquest castell fou reconstruït adonant-li forma de romàntiques ruïnes neogòtiques i hui forma part del complex patrimoni de la humanitat de Valtice-Lednice. 



En cas de voler visitar els palaus que tenien els Liechstenstein als pobles de Valtice i Lednice i la sèrie de bucòliques construccions que embelleixen el passeig de 12 Km a través d'un preciós paissatge verd es pot agafar un històric tren d'un únic vagó que et fa retrocedir en el temps.



El centre neuràlgic del municipi és la plaça on es troba l'església de Sant Wenceslau. Per desgràcia el temple barroc desaparegués després d'un bombardeig durant la segona guerra mundial, així que hui sols es pot veure un edifici modern de finals del segle XX i que no deixa de ser curiós.


Més antigues són les capelles que es troben al parc de l'estació, la més menuda és la de Sant Roc, aixecada en 1892 per commemorar la fi del còlera i dedicada al sant patró de les epidèmies.


La capella de Sant Ciril i Metodi, dedicada als sants evangelitzadors dels pobles eslaus, és una capella votiva manada construir per un Liechstenstein després de curar-se d'una malaltia.


1 comentari: