divendres, 17 de febrer del 2017

Bolonya, la ciutat universitària d'Itàlia

Acabarem d'acompanyar a la família Mozart en la seua gira en una de les ciutats més interessants d'Itàlia, la ciutat de Bolonya, capital de l'Emília-Romanya.
La història de la ciutat és ben llarga perque abans de ser colònia romana ja era ciutat etrusca i en l'edat mitjana es va crear ací la primera universitat d'Occident. Però la seua època daurada va ser durant el renaixement, cosa que es pot constatar recorrent els carrers del seu centre històric, dels més grans d'Europa amb bona mostra d'edificis de l´època.
Bolonya és una ciutat viva i elegant que queda un poc oblidada pels tours turístics que recorren el país, per tant visitar-la és conéixer l'autèntica vida urbana italiana i no un parc temàtic renaixentista per a turistes. Jo la vaig gaudir molt les hores que hi vaig romandre.


Per ordre d'aparició en el meu camí des de l'estació al centre, el primer edifici rellevant amb el qual em vaig trobar va ser la seua catedral, dedicada a Sant Pere, construït entre els segles XVI i XVII encara que ja hi havia església en aquest lloc al segle XI.


A l'interior es pot gaudir d'una única nau amb bòbeda de canó i capelles laterals, encara que no sorpren massa per les seus dimensions, ja que el temple és va construir abans de ser catedral.


Criden molt l'atenció certes escultures que decoren el seu interior com són una pila d'aigua beneïda sobre un lleó i un impressionant conjunt de figures de terracota conegut com el lament per Crist mort on les Maries de la passió de Crist ploren per la seua mort vestides en vestimentes pròpies del renaixement.



A pocs metres de la catedral està la plaça de Neptú que rep aquest nom per la peculiar i eròtica font que va aixecar Joan de Bolònia en 1563. La grandària dels genitals del deu grec varen ser reduïts per a no escandalitzar però les nimfes que el rodegen no està en una posició massa decorosa.




En la piazza maggiore estan els edificis renaixentistes més interessants de Bolonya com són el palazzo del Podestà i el d'Arenzo, convertits en ajuntament.



Però la joia arquitectònica de la plaça major és la basílica de Sant Petroni, la cinquena més gran d'Europa. La façana principal es va començar a decorar amb marbres de colors però les obres es paralitzaren fa segles i així es va quedar fins avui.


La ciutat de Bolonya a l'igual que a San Gimignano ( http://ferranlerma.blogspot.com.es/2013/03/san-gimignano-un-manhatan-medieval.html ) es varen construir moltes torres medievals, a Bolonya se'n conserven poques però dues d'elles la Garisenda de 48 m  i l'Asinelli de 97 m estan molt prop de la plaça major.


L'antic edifici de la Universitat de Bolonya no està massa allunyat i convé visitar els seus claustres amb les pintures murals de set mil escuts heràldics i altres que rendeixen homenatge als personatges més il·lustres que han passat per ella. Cal dir que gent com Copèrnic, Dante, Armani, Galvani i molts altres han estudiat o ensenyat en ella.





I per a acabar aquesta ruta per aquesta fascinant ciutat res millor que descobrir la basilica di San Stefano format per quatre esglésies de set que hi va haver. Una d'elles és una còpia de la del Sant Sepulcre de Jerusalem i totes elles el romànic és l'estil predominant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada