dissabte, 27 d’agost del 2016

Malmö, la porta d'Escandinàvia

Malmö és la tercera ciutat més poblada de Suècia i hui en dia és un important nus de comunicacions gràcies al pont d'Oresund que uneix la península d'Escandinàvia amb Copenhaguen i la resta del continent europeu eun còmode trajecte de vint minuts. Abans aquest trajecte es feia en vaixell o bé per a aquells que tenien por a l'avió i al vaixell havien de vorejar tot el mar Bàltic i passar per Finlàndia, Rússia, les Repúbliques Bàltiques, Polònia, Alemanya i Dinamarca
El trajecte en autobús entre l'aeroport i la ciutat de Malmö és una verdadera delícia a finals de la primavera, quan els camps de colza es mostren amb el groc intens de les seues diminutes flors.


L'autobús ens deixa en l'estació central de tren, un edifici de finals del segle XIX amb molt de moviment de passatgers i amb molts serveis de restauració.



Creuant un pont s'accedeix al centre històric, una illa delimitada per canals i el mar Bàltic. El centre neuràlgic és la Stortorget, o plaça major, on es troben bona part dels edificis més interessants de la històrica Malmö.


El que més destaca de la plaça és l'Ajuntament, un edifici roig d'estil renaixentista holandés construït al segle XVI.


A la seua esquerra està la Residenset, del segle XVIII. en realitat és una fusió de dues cases que destinada a ser la residència del governador.


En un cantó es troba la casa de Jörgen Kock, un edifici del segle XVI de sis plantes d'aquest encunyador de moneda danesa, quan la ciutat estava sota el domini del regne de Dinamarca. Però els habitants de la ciutat i el mateix encunyador es rebel·laren i aquest home acaba essent alcalde de la ciutat i un dels seus personatges més apreciats.


Darrere de l'Ajuntament s'alça la primera catedral gòtica construïda en rajoles de tota Suècia. És del segle XIV i està dedicada a Sant Pere.


Després de l'arribada de la reforma protestant la seua decoració interior es va perdre quasi amb la seua totalitat però encara resulta elegant i lluïdora.


Afortunadament es conserva el magnífic altar major d'estil renaixentista que té una mida d'uns quinze metres aproximadament.


Però la sorpresa més gran, segons la meua opinió, és la policromia de la capella dels comerciants o Krämmarkapellet.


Al centre històric es poden trobar encara carrers amb les típiques cases de façana amb entramat de fusta, així que està totalment recomanat deixar-se perdre's per trobar-se amb deliciosos racons.





Després d'un passeig molt agradable creuant canals i bonics jardins s'arriba a Malmöhus, fortalesa construïda al segle XV amb el seu fossat. Hui és el museu de la ciutat amb una col·lecció etnogràfica, militar, d'objectes d'art i moltes coses més, recomanable per a visitar amb xiquets.


Un típic molí es troba molt a prop i està en un estat de conservació impecable, així que seria imperdonable perdre-se'l.


Si se va amb xiquets pot resultar interessant acabar el dia en el Folketspark, no massa lluny del centre, amb moltes activitats i atraccions per a ells.


Al mig del parc sorprén el Moriscan Pavillion, un centre cultural que programa diferents events i actes culturals al llarg de l'any.


Però no sols hi ha història a Malmö, la ciutat és vital i en constant creiximent i potser siga el gratacel de Calatrava Turning Torso l'emblema del segle XXI.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada