dissabte, 18 de gener del 2014

Nový most, un pont per a la modernitat


En l'any 1967 es decideix construir un pont sobre el Danubi per a comunicar el populòs barri de
Petržalka amb la resta de la ciutat de Bratislava. En 1972 s'inagura per fi el que seria conegut com el Most Slovenského národného povstania o pont de l'Alçament Nacional Eslovac.


Aquest nom recorda la insurrecció del poble eslovac contra l'estat titella del Tercer Reich que era Eslovàquia durant la segona guerra mondial. Aquesta revolta s'inicià el 29 d'agost de 1944 i va ser sofocada en dos messos però les tropes soviètiques arribaren en 1945 i derrocaren el govern colaboracionista de Jozef Tiso i Esovàquia i Txèquia es convertiren de nou en un mateix país comunista del costat dret del teló d'acer.

El pont va unit a una autopista que travessa la ciutat just pel centre així que per a la construcció es van derrocar multitud d'edificis històrics i la major part del barri jueu. La pèrdua més imperdonable va ser la desaparició d'una gran sinagoga que mirava a la catedral catòlica. Ni nazis ni rivalitats religioses, va ser el progrés de l'era comunista qui va dur endavant aquesta atrocitat.






 Així era la sinagoga i ara tot el que queda és un troç de marbre a tipus de làpida en el seu record. 






El pont medeix 303 metres de llarg i l'única torre que sostè els cables d'acer medeix 84 metres. és l'únic pont del món que pertany a la federació mondial de grans torres on estan inscrits edificis tan singulars com l'Empire State, la Torre Eiffel i la nostra torre de Coixerola.



La forma que té és un pont singular, són dos pilars enormes qui sostenen un mirador restaurant en forma d'OVNI i que s'anomena amb el terme anglés UFO. El restaurant té una zona amb el sol acristalat no apta per apersones amb vertigen.  El restaurant és car encara que té algun menú més adsequible.


Per a accedir al restaurant o simplement al mirador es fa a través d'un ascensor que està dins d'un dels pilars pagant uns 7 €. L'altre pilar té l'escala d'emergència.



Baix del pont s'hi trova ubicada una menuda estació d'autobussos la major part urbans però també internacionals puix avan fins a Viena i el seu aeroport i fins a la ciutat austriaca de la frontera de nom Hainburg.




Les vistes des del mirador són realment magnífiques, et permeten veure totael centre històric de la ciutat dominat per la catedral junt a l'autovia.


Cap al sud es trova Petržalka on viu una tercera part de la ciutat i que en els últims anys a passat de ser un trist conjunt de panelakys grisos a un agradable barri d'edificis coloristes i verds parcs.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada