divendres, 18 d’octubre del 2013

Arnedillo, pau i glòria en una vall de La Rioja

Arnedillo és un poble menut d'uns cinc-cents habitants situat en la Vall del Cidacos, un afluent de l'Ebre. El poble és molt tranquil sempre i quan no estiga de festes que es celebren principalment en agost. Però els encants que poseix són tals que poden deixar satisfet a qualsevol tipus de turista.


La Vall del Cidacos junt a les Valls del Jubera, Leza i Alhama han estat declarades Reserva de la Biosfera per la Unesco perque ací la natura encara és natura i la mà de l'home es deixa sentir d'una forma molt discreta. Arnedillo està ubicat en la zona més agraciada, encaixonat entre muntanyes junt al riu Cidacos i un naiximent d'aigües termals.



Pots disfrutar d'un bany arab cent per cent natural en un lloc anomenat "las pozas" on es recull l'aigua calenta en tres bassetes que van de més a menys temperatura abans de fusionar-se amb el fred riu que fa circular la sang. Molts són els beneficis que té aquesta aigua que has de descobrir una nit d'hivern surant en l'aigua a 40ºC mirant les estreles.



 Quan ja has estat prou de temps arremulla pots caminar amb el barnús uns quants metres per la bucòlica senda fluvial fins arribar a l'encantador allotjament rural on pots hospedar-te, la casa rural Peñalba. El tracte és excel·lent, i l'ambient de pau i tranquil·litat es palpa a cada racó.  www.ascarioja.com/pre.../casa-rural-penalba
Una ruta verda junt al Cidacos, riu amunt et porta al Balneari i a un jaciment d'ignites dels més importants d'Espanya i riu avall hi ha una buitrera i pots arribar a ciutats amb un ric patrimoni com Arnedo i Calahorra.




Si vols empaparte d'història i patrimoni sols dir-te que ací trobaràs un pont medieval que uneix el poble amb la torre d'un castell del segle XIII residència d'estiu dels bisbes de Calahorra i posteriorment pressó de rectors rebelds.






Just als peus del castell começa una interessant ruta de menys de mija hora que et porta a descobrir tres interessants ermites. La primera en ordre d'aparició és la de Sant Andreu i Sant Blai del segle XVIII amb altar rococó. D'ací ix des del segle XIX la popular processó del fum, fet amb herbes aromàtiques en el mes de novembre per commemorar com Sant Andreu salvà el poble d'alguna epidèmia. La següent ermita en ordre d'aparició és la de Sant Miquel que resulta curiosa per les seues pintures. I la darrera i més impressionant és la de Santa Maria de Peñalba del segle X i de les poques mossàrab que hi ha al món, llàstima que la seua restauració no arriba.

ermita de Sant Miquel
ermita de Santa Maria de Peñalba



Més són les ermites i els monuments però el més destacable és l'església renaixentista de Sant Germà i Sant Servand que es troba presidint la plaça del poble que curiosament està en la part més baixa prop del riu i del llavador.


La gastronomia es molt rica i variada on s'aprofiten els aliments de l'horta que els habitants de la zona guarden en uns rebosts que són coves excavades en la roca, a Santa Eulalia Somera, pedania d'Arnedillo s'esta habilitant un recorregut per una d'aquestes coves que fou eremitori ja al segle VI. Cal degustar les delicioses pebreres al foc de llenya amb oli i all, menestra de verdures, creïlles a la riojana, confitures, fessols i un llarg etc com també carns i embotits excel·lents.
Per al turista més urbanita cal dir-li que Soria i Logronyo estan a uns 60 Km, Pamplona i Saragossa a poc més de cent i Vitòria, Burgos, Bilbao i Sant Sebastià a menys de 200.
Però abans de marxar emporta't una imatge del poble que acompanyat de les 1000 sensacions viscudes et fraguran un record inolvidable.


1 comentari:

  1. Un pueblecito encantador, es cierto. Habrá que volver para probar las pozas y completar los recorridos, aunque será difícil superar las fotos de bucólicos paisajes nevados. La casa rural, muy recomendable.

    ResponElimina