La primera setmana de juliol està plagada de països que celebren el dia de la seua independència. Burundi i Canadà l'1 de julipl, el 3 de juliol Bielorrúsia, el 4 els Estats Units i el 5 Argèlia entre altres. El nostre país té cap dia assignat a celebrar la independència, de fet la nostra festa nacional celebra tot el contrari, el dia 12 d'octubre el dia del descobriment d'Amèrica i inici de la colonització d'altres terres que a l'independitzar-se si que tenen com a festa un dia de la independència. Però Espanya va ser ocupada per tropes napoleòniques en la primera dècada del segle XIX, i un 2 de maig de 1808 els alcaldes de Móstoles s'alçaren en contra d'aquesta ocupació. Hui en dia el 2 de maig, el dia de l'alçament és la festa nacional de la Comunitat de Madrid i començarem la ruta estival de països que s'han independitzat en la ciutat de Móstoles, el poble de l'alçament.
Arribarem a l'estació Móstoles Central i s'enfilarem cap al seu centre històric i la primera parada serà l'escultura de Don Pedro Serrano, el postillón. Un postillón era una home que a cavall portava el correu fins a la fonda següent en el camí. Aquest home va dur fins a Badajoz el bando dels alcaldes de Móstoles del 2 de maig on es convidava a alçar-se en armes contra els francesos.
La següent parada ens por al museu Centro de Arte 2 de Mayo (CA2M), ubicat en un edifici que aprofita l'estructura d'una històrica vivenda coneguda com a la Casona on s'ha afegit una construcció més moderna per a convertir-lo en un dels millors museus d'art modern de la Comunitat de Madrid.
El museu atressora més de 1500 obres d'art modern que pertanyen a la Comunitat de Madrid, tres-centes d'elles procedeixen de la prestigiosa mostra ARCO. Una delícia passejar per les sales on es despengen aquestes complicades obres d'art.
I de la modernitat del segle XXI retrocedim uns quants segles endarrere per conéixer l'edifici més antic de la població, l'església de l'Assumpció. De l'orignal temple mudéjar sols queda en peu un preciós absis de rajola i un lluidor campanar.
Molt a prop es troba l'altra joia històrica i arquitectònica de Móstoles, l'Ermita de Nostra Senyora dels Sants, dels segles XVII i XVIII que ocupa el solar de l'antiga casa de la família dels Rojas. L'esteriro presenta un modest estil barroc.
Però cal accedir al seu interior per a gaudir de l'exuberant decoració del seu altar major, presidit per la patrona de la villa, la Mare de Déu dels Sants. És d'estil xurrigueresc amb les típiques columnes salomòniques.
El dos de maig està molt present en Móstoles, no sols l'escultura de Pedro Serrano ens recorda la fita, en la propera plaça del Pradillo hi ha un monument dedicat a l'alçament que va inaugurar el rei Alfons XIII en 1908, quan feia cent anys d'aquest alçament. Està fet en granit procedent de Segòvia, sobre el montícul d'aquesta roca que representa els Pirineus un àguila imperial que representa França intenta agafar una corona, que representa Espanya.
La següent parada serà la casa-museu de l'alcade Andrés Torrejón, un dels que va alçar la veu en contra dels invasors francesos. Aquesta casa del segle XIX, on va viure l'alcalde, ha canviat però intenta recrear com era la vida a principis del ssegle XIX.