dissabte, 9 de novembre del 2024

El port de Sydney, una de les imatges més icòniques del món.

La fotografia va ser la precursora del cinema que en poc de temps es va convertir en el seté art. La fotografia hagué d'esperar més temps per a ser apreciada i valorada com a expressió artística. Hui ens desplacem literalment a l'altra part del món per conéixer la part més fotogènica de la ciutat que va veure naìxer a un dels millors fotògrafs de paisatges de l'actualitat, Jarrod Castaign. Si dic Sydney a tothom li ve la imatge de l'imponent edifici de l'Òpera al cap, hui agafarem un vaixell que ens passejarà per tot el seu port on a banda de lòpera descobrirem altres instantànies fotogràfiques que ens deixaran meravellats.



La imatge icònica del port de Sydney és la seua impressionant òpera declarada patrimoni de la humanitat que ja visitarem en altre moment, junt al Sydney Harbour Bridge. Es tracta d'un pont de ferro d'arc únic que es va acabar en l'any 1932. S'aixeca sobre el nivell de la mar cent trenta-quatre metres, essent el més alt del món construït en ferro. Cada dia es travessat per trens,i gent a peu, en bicicleta i en cotxe.



Navegant cap a l'est es troben dos dels llocs amb més història de la ciutat. El primer de tots és una xicoteta península amb un frondós parc  on es troba la Mrs Macquarie's chair. Es tracta d'una gran pedra en forma de banc per a seure que va ser esculpit per convictes britànics en l'any 1810 en honor de la dona del governador de Nova Gales del Sud Lachlan Mcquarie.


En una illa pròxima està ubicat fort Denison, una antiga pressó i instal·lació defensiva de la meitat del segle XIX. El més destacable de la construcció és la torrre circular coneguda amb el nom de Martello Tower. Hui en dia està en procés de restauració i el lloc pertany a la National Parks of NSW.



De seguida veurem cap al sud altra península que pertany a la Royal australian Navy, és a dir a l'exèrcit de la Marina Australiana. Uns històrics barracons, actualment tancats són el Centre del Patrimoni de la Reial Marina Australian i prop hi ha uns quants vaixells de guerra atracats.




I abans de tornar cap al pont i l'edifici de l'Òpera de Sydney veuren impressionants paissatges on la frondosa vegatació arriba quasi fins a la mar d'aigües cristal·lines, sols les separa una estreta platja de sorra blanca.



De tornada passarem per davant del zoològic de Sydney, conegut amb el nom de Taronga Zoo.  Es troba a dotze minuts en ferry. Té una extensió de més de vint hectàrees i és la llar de més de quatre mil habitants. Es va inaugurar a principis del segle XX.




I un poc abans de travessar el pont per baix del seu arc és hora de mirar cap a l'Òpera i gaudir de les meravellosses vistes de l'Skyline de la ciutat de Sydney. La blancor de l'òpera destaca amb la tonalitat de grisos dels gratacels de la zona del port.



També abans de travessar el pont però a l'altre costat mirant a nord podem divisar la Kirribilli House. Es tracta de la segona residència del primer ministre australià. La residència principal està ubicada obviament a la capital del país, Camberra. Aquesta construcció de la segona meitat del segle XIX passà a mans del govern en l'any 1920.






Només passar el pont, una gran cara ens observarà. Es tracta de l'entrada al parc d'atraccions Luna Park
i està catalogat dins del patrimoni històric de la ciutat per que es va aixecar en l'any 1935. Durant la segona guerra mundial va ser molt popular però va entrar en decadència i es va tancar en 1979. Ha sigut reobert i tancat vàries vegades i porta obert ininterrompudament des de l'any 2004.





A l'entrada del conegut com a Darling Harbour que visitarem en altra entrada està ubicat l'imponent gratacel de nom Crown Sydney. Es tracta d'un hotel i edifici de vivendes que mesura més de dos-cents setanta metres. És per tant l'edifici més alt de la ciutat i el quart més alt del país.



I de lluny veurem altre magnífic pont que tancarà l'entrada de hui anomenat ANZAC bridge. ANZAC són les sigles de l'Australian and New Zealand Army Corps, terme que es va posar en 1915 durant la Primera Guerra Mundial quan forces militars dels dos païssos combatiren en la batalla de Galiopoli