diumenge, 10 de març del 2024

Els apartaments imperials de Hofburg, vivenda i oficina dels Habsburg en el cor de Viena

L'entrada de hui va dedicada a l'Imperi Austrohongarès que va aparèixer en l'any 1804 quan el primer emperador Francesc I el va declarar des del balcó d'una església com a Imperi Austríac, la seua fi la va marcar la primera guerra mundial, que s'inicià en l'any 1914 amb l'atentat que matà el penúltim arxiduc Francesc Ferran I en Sarajevo, lloc on també hem estat. 




Hui visitarem el palau imperial que els Habsburg tenien al centre de Viena des de temps de Rodolf I, en el segle XIII. L'espectacular façana principal que dóna a la plaça de Sant Miquel, on quatre estàtues d'Hèrcules, el deu greg més fort, protegeix l'entrada.






Entrarem al palau per una de les portes protegides per dos Hèrcules i gaudirem d'una bonica cúpula del segle XIX i una monumental escala que ens portarà a visitar la col·leció de plata imperial, un dels nombrosos museus que acull l'antic palau dels Habsburg. Altres són el dedicat a Sisi emperadriu, el Museu Éfeso, el d'Armament Imperial i la Biblioteca Nacional d'Aústria una vedadera meravella que ja coneguem. 



La col·lecció de plata imperial ens mostra entre altres coses la vaixella que utilitzava la família imerial per a menjar, unes peces artístiques de ceràmica profusament decorada. Però a mi el que més em va sorprendre va ser l'enorme centre de taula que no cap en la majoria de les nostres cases.



I de la col·leció de plata imperial accedirem a través d'una monumental escala als apartaments imperials on l'emperatriu Elisabet de Baviera, o simplement Sisi i el seu espòs l'emperador Francesc Josep I van viure.


Des d'aquestos apartaments podem gaudir d'una espectacular vista del pati principal i més gran del palau el conegut com innerer burhof. Una estàtua de l'emperador Francesc I, aquell que ens inicià en aquest llarg viatge al llarg d'onxe imperis perduts, presideix el pati.


L'emperador Frances Josep I és el personatge de la dinastia Habsburg que ens rep en la sala d'audiències, en vida ho va fer amb dues-centes seixanta mil persones. Ara ho fa cada dia a centenars de turistes.


A continuació veurem un bonic menjador on s'emprava alegrement l'espectacular vaixella que hem vist adès. Els Habsburg eren d'alimentar-se amb cinc plats de la forta gastronomia del Tirol mentre que la incompresa Sisi, tildada d'anorèxica per alguns historiadors, era més de menjar poquet i fer esport.




Entrarem al despatx de l'emperador Francesc Josep I on tantes hores va treballar aquest sobirà auster i profundament enamorat de la seua esposa Elisabet de Babiera.. Un amor no correspongut i falçament interpretat en la saga de les películes de Sisi emperatriu.


La sala de bany, o simplement els banys era un dels llocs on més temps pasava l'emperatriu Sisi, després de la sala d'exercici i sempre i quan no estiguera de viatge personal per desconnectar de la vida política de palau i de la cansina sogra que li havia tocat.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada