dissabte, 4 de maig del 2013

Viena, intercanvi imperial

Ja fa molt de temps que intente escriure una entrada sobre la capital d'Aústria pero fins ara no sabia com fer-ho simplement perque Viena és per a mi la ciutat perfecta i on m'agradaria viure. I jo no sóc l'únic que ho pensa perque en els estudis que es fan cada any la ciutat està en els primers llocs de ciutats  amb més qualitat de vida.
 Aquesta primera entrada sobre Viena, per que de segur que n'escriuré més, parlarà d'uns carrers que  molts turistes deixen oblidats ja que ací no es troba cap dels monuments més espectaculars ni tampoc estan vinculats a la vida de l'emperatriu Sissí, un dels grans reclams turísitics.

Es posarem d'esquenes a la façana principal de la catedral i caminarem cap a la dreta per un carrer anomenat Rotherturmstrasse fins arribar a altre carrer de nom Fleischmarkt. Girarem a l'esquerra i pujarem uns quans metres de desnivell fins arribar a l'església de sant Rupert.





  Aquesta església data del 740 i és la més antiga de tota la ciutat. Segons la llegenda va ser fundada per mercaders de la sal que venien de Saltzburg i que tenien com a patró a Sant Rupert. El temple d'estil romànic molt modificat té unes excel·lents vistes a un braç del Danubi que passa pel centre de la ciutat, si vols veure el riu has d'eixir quasi fora.



Cal dir que ens troben en l'antic barri jueu encara que és difícil de saber-ho per que l'única sinagoga que queda està oculta dins d'uns edificis, sols una discreta inscripció amb lletres hebraiques i la presència d'un policia que custòdia l'entrada després de l'atentat de 1985, et pot ajudar a trobar-la.

Caminarem pel Wipplingerstrasse flanquejat per dos interessants edificis, l'antic anjuntament i el el Böhmische Hofkanzelei. El primer és un edifici barroc amb capella renaixentista i el Museu i Arxiu de la Resistència Austriaca contra els nazis. Els segon, també barroc, va ser la seu de la cancilleria de Bohèmia, l'actual Txèquia, que pertanyia als Habsburg.






Passat l'edifici de l'àntic ajuntament girarem a mà dreta per trobar-se amb l'esglèsia de Maria am Gestade que localitzarem amb facilitat pel seu alt i esbelt campanar gòtic. L'edifici sorprem per que és estret i alt i està encaixonat entre altres edificis. Encara que va ser utilitzat com a quadra i magatzem en la invasió napoleònica encara conserva vidrieres medievals.

Tornarem al carrer  Wipplingerstrasse i girarem a l'esquerra fins arribar a la plça Am Hof que significa "junt a la cort" per que ací estava el palau de la dinastia Babenberg anterior als arxipoderosos Habsburg.
La plaça ens ofereix edificis interessants com el palau Cobaltoon on Mozart va fer el seu primer recital i una columna coneguda com Mariensaüle que celebra la fi de la guerra dels trenta anys.Però a mi el que més em va impactar de la plaça va ser el mercat de Nadal que hi havia en desembre i de segur que tornarè i la terrassa de l'esglèsia dels nou cors celestials.



En aquesta elegant terrassa va desapareixer un imperi de més de mil anysd'història i en va naixer un nou que sols en duraria cent.
Mil anys durà el Sacre Imperi Romanogermànic creat quan el papa Lleó III coronava emperador a Carlemany en l'any vuit-cents. Però tot s'acabà en l'any 1806 quan des d'aquesta terrassa s'anunciava la fi d'aquest imperi com a conseqüència de les conquestes d'aquell home menut que no es deixà coronar pel papa conegut per Napoleó.
Però Viena no es quedaria sense imperi perque es declarava un nou imperi conegut amb el nom d'Imperi Austriac, més tard Austrohogarès, i que es forjava amb la Aústria lliure ja de l'imperia anterior i les possessions dels Habsburg heretades com eren la corona de Bohèmia i Hongria i també conquerides als turcs con Croàcia i Bòsnia-Herzegovina.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada