Altre imperi que com l'Austrohongarés va iniciar la seua desaparició en la primera guerra mundial, va ser l'Imperi Otomà. L'inici del seu creiximent va ser conquerint terres de l'Imperi Bizantí, després anaren caiguent Bulgària, Sèrbia, el nord d'Àfrica i fins i tot part de la península d'Aràbia i Mesopotàmia. Amb la batalla de Mohacs el Regne d'Hongria passà a mans otomanes excepte el que hui és Eslovàquia que quedà baix la tutela dels Habsburg d'Aústria a l'igual que el Regne de Bohèmia, hui República Txeca.
Budapest va estar durant dos segles en mans dels turcs que deixaren petjada amb alguns edificis que ja visitarem en la ruta "El nord del castelll de Buda". Hui coneixerem el Budapest que defensa la seua nacionalita hongaresa i celebra els seu mileni d'història del Regne d'Hongria. Una zona monumental ubicada a l'oest de la ciutat serà la nostra zona a descobrir, podem arribar en metro o bé en tren, l'estació Nyugati pu és de finals del XIX.
La primera parada és la plaça dels herois on un espectacular monument amb escultura de reis hongaresos conmemora la creació del regne que va emergir del principat d'Hongria en l'any 896. Està compost per una columnata amb reis hongaresos i una gran columna central coronada per l'Arcàngel Gabriel.
Cal apropar-se al monument i fixar-se en el primer rei dels hongaresos, Sant Esteve I que es va convertir al cristianisme comdesprés feren els seus subdits, els magiars. Cal recordar que els magiars o hongaresos arribaren a Europa des d'Àsia Central per tant la seua llengua res té a veure ni amb el llatí ni les llengues eslaves i anglogermàniques. Sols el finés i l'estonià s'assemblen.
Abans de deixar el monument del mil·leni endarrere buscarem l'estàtua del rei Andreu II d'Hongria que va tindre una filla de nom Jolánta que com no li agradva massa el nom es passà a anomenar-se Violant. Doncs Na Violant es va casar amb el nostre rei Jaume I i aquest en honor al seu sogre va dedicar una de les deu primitives parròquies de la València recentment conquerida a Sant Andreu. Cal aclarir que l'apòstol sant Andreu és molt venerat en les esglésies ortodoxes que el consideren el primer papa, com els catòlics consideren a Sant Pere.
Molt prop es troba un edifici tan neoclàssic que ens recordarà a un temple de l'antiga Grècia. Es tracta del Museu de Belles Arts de Budapest que es va obrir al públic en l'any 1906 i exposa pintures històriques de l'art europeu i l'art hongarés.
A l'altre costat del monument del mil·leni del Regne d'Hongria hi ha un edifici també neoclàssic on està ubicat el Mücsarnok la sala d'exposicions més gran de la ciutat. Aquest edifici sol acollir exposicions d'art contemporani. A destacar el bonic mosaic del frontó de l'entrada principal.
I ara toca visitar el romànttic castell de Vajdahunyad ubicat en el parc de la ciutat. Es va aixecar en la primera dècada del segle XX inspirant-se en el castell de Corvino o Hunyad de la històrica regió de Transilvània que va pertànyer a Hongria fins a la primera guerra mundial.
En principi el castell anava a ser un pabelló d'exposicions per a celebrar els mil anys d'Hongria i el material que s'utilitzà primer va ser el cartró-pedra, quan ja es va decidir que anava a ser un edifici permanent ja s'utilitzà la rajola. Més estils arquitectònics propis del Regne d'Hongria es copiaren, com el romànic de la capella benedictina de la regió de Ják.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada