Hui viatgem al sud d'Alemanya per a conéixer una ciutat amb la universitat alemanya més antiga i coronat per les ruïnes d'un castell considerades les més boniques del país. Heidelberg està situada en la vall formada per riu Neckar que besa el seu cuidat i preciós centre històric.
El nostre món està ple de llocs meravellosos on es pot passar una estoneta molt agradable
dissabte, 26 de març del 2022
Heidelberg i el seu castell, les ruïnes més bucòliques d'Alemanya
dissabte, 19 de març del 2022
Hainburg an der Donau, la porta austríaca d'Orient
La segona parada del tour de presons i llocs de càstig per a delinqüents la farem en la ciutat més oriental d'Àustria, Hainburg an der Donau. Un lloc carregat de natura en ple parc nacional Danubi-Auen, a la voreta del riu blau d'Strauss i carregat d'història celta, romana, medieval, otomana i jueva. La ciutat romana d'origen celta de nom Carnuntum es troba a huit quilòmetres i la seua antiga porta d'accés principal, la Heidentor, es veu des de la carretera que de Viena a Bratislava.
La ciutat ha sigut un lloc de frontera, entre l'imperi romà i la terra dels bàrbars, entre l'occident i l'orient del teló d'acer, entre Àustria i Eslovàquia, així que l'accés des de Viena o Bratislava en tren, autobús i vaixell està assegurat. Jo vaig tindre la sort de visitar-la gràcies a la invitació de la professora del Gymnasium FG Lorcu de Bratislava, Eva Babejova que portà als seus meravellosos alumnes de Druha B d'excursió a la ciutat austríaca. El primer que varem visitar és el seu castell al qual s'accedeix per una senda molt agradable que travessa un bosc.
A mesura que es va ascendint en altura es pot anar gaudint d'unes espectaculars vistes de la centre històric i medieval de Hainburg i també del riu Danubi que voreja pel nord la ciutat i del parc nacional Donau-Auen.
El Heimemburg és un castell del segle XI, ampliat en la segona meitat del segle XII per Ricard I d'Anglaterra conegut per Ricard Cor de Lleó. La fortalesa té unes muralles de 2,5 quilòmetres de diàmetre, tres portes d'accés i diverses torres.
Al seu interior encara es conserva el pati d'armes, la torre de l'homenatge i la capella del castell on en l'any 1252 es varen celebrar les noces entre Ottokar de Bohèmia i Margalida d'Àustria. També s'ha habilitat un xicotet museu que explica la història del castell.
Després de gaudir del castell i de la passejada en plena natura cal visitar el centre històric de Hainburg baixant del castell i accedint al poble per la Freiungstrasse s'arriba a la Picota, el lloc destinat a humiliar a delinqüents. Aquestos acabaven encadenats a aquest pilar de la vergonya a la vista de tots i ser l'objectiu d'escopinyades, fruites i verdures en mal estat. La darrera humiliació pública es va fer en l'any 1756.
I en un jardí veí es troba el Karner, un edifici redó del segle XIII amb la porta d'accés orientada a ponent i un xicotet absis que mira cap a llevant. Consta de dues plantes, la planta baixa és un ossari i la planta alta és una capella.
I des del Karner buscarem la Hauptplatz o plaça major, orientats pel campanar amb cúpula de bombeta de ceba de l'església de Sant Felip i Sant Jaume. Es tracta d'un temple barroc del segle XVII, però que ja existia al segle XIII com a església dels comerciants.
Cal destacar la columna de la pesta, que no pot faltar en cap ciutat de l'antic Imperi Austrohongarés i que en aquest cas està dedicada a la Mare de Déu. Es va aixecar en l'any 1749 i està coronada per una imatge de Santa Maria i als seus peus es representen quatre sants, un d'ells Sant Florià patró dels bombers, apagant un foc.
Passejant pels carrers del centre històric trobarem moltes casses d'origen medieval i altres de segles posteriors que encara conserven l'elegància i l'ornamentació de quan l'Imperi Austrohongarés era una gran potència del continent europeu.
De la muralla que protegia la ciutat es conserven tres portes, la més impressionant i gran de les tres és la porta de Viena o Wienertor. Es va aixecar al segle XIII amb una estructura de pedra de vint metres i un sostre de fusta d'onze. Hui en dia és un xicotet museu de peces històriques.
La porta de muralla que guarda el fet històric més important és sense cap mena de dubte la Fischer Tor, o porta dels pescadors. També es coneguda amb el nom de la porta de la sang per que ací varen morir quasi tots els habitants de la ciutat, uns quatre mil, quan intentaven escapar dels otomans en l'assetjament de 1683.
Però la porta de la muralla de Hainburg més antiga és la porta d'Hongria que dóna nom a l'estació de tren propera, l'Ungartor Bahnhof. Es tracta d'una construcció de planta rectangular aixecada en l'any 1230.
Visitar Hainburg va ser per a mi una bonica experiència. Moltes Gràcies a Eva Babejova i a un dels millors grups d'alumnes que mai tindré, aquell Druha B del curs 2008-2009.
diumenge, 13 de març del 2022
Pels districtes d'Extramurs i l'Olivereta de València, arquitectura industrial dels dos segles passats.
Un cinc de març de 1644 es funda en València la primera presó exclusivament per a dones de la Corona d'Aragó. Així que hui encentem un recorregut per diverses ciutats per a conéixer diferents edificis que han sigut presó en algun moment de la història. La primera parada la farem en el Cap i Casal i passejarem pels districtes d'Extramurs i l'Olivereta per veure ni menys ni més que tres edificis que han sigut presó.
El primer d'ells és un dels millors monuments de la ciutat, les Torres de Quart. Es tracta d'una porta d'accés de la murulla cristina que es va aixecar en el segle XV. Era l'entrada natural dels que venien de ponent i que donava pas al carrer Quart que s'ajunta amb el de Cavallers, l'antic decumanus de la Valentia romana i arriba a la plaça de la Mare de Déu, el centre polític i religiós de la ciutat des d'època romana.
Les Torres de Quart tenen moltes històries a contar, als seus peus han dormit molts viatgers que per arribar tard han trobat les portes de les muralles tancades i "s'han quedat a la lluna de València", expressió que hui en dia s'utilitza per a dir que s'ha estat a punt d'aconseguir alguna cosa. També diem que si algú es deixa la porta oberta que si és de Madrid. En aquesta ciutat no tancaven les portes de la muralla per que era quasi impossible un atac sobtat de pirates i tropes invasores. Aqusta porta hi ha resitit els atacs invasors com podem contemplar en els forats de bola de canó que deixà l'artilleria francesa durant la guerra del francés.
La porta hui està oberta a tothom durant el dia, si fas tarde et quedaràs a la Lluna de València, i l'accés és de franc els diumenges i festius. És molt recomanable entrar i gaudir tant de la seua arquitectura com de les vistes de la ciutat vella que des d'ací es poden obtenir.
Ara caminarem cap al nord per l'avinguda Pérez Galdós fins a l'avinguda Sant Josep de la Muntanya i allí ens detindrem per a visitar l'església del Col·legi del Immaculat Cor de Maria. Aquest temple neogòtic es va aixecar en 1925 i està dedicat a Sant Josep. Custòdia les restes de la Mare Petra, la fundadora, que vren ser trobades en un camp de tarongers de Puçol i va camí de ser santa.
I caminant fins al que va ser riu Túria fins a la fi del segle XX trobem un antic escorxador dels darrers anys del segle XIX d'estil classicista i eclèctic. Hui en dia és un complex esportiu i la part posterior té un gran fumeral de rajola, testimoni d'antiga activitat industrial. Aquestos fumerals estan protegits en tot el nostre territori.
Just davant de l'entrada principal s'aixequen dos dels monuments més desconeguts de la ciutat, els prètils de pedra que delimiten el marge del riu Túria i un monument dedicat a Isis d'època romana. Es tracta d'una làpida de color fosc i damunt d'ella una altra de color més clar amb la representació del corn de l'abundància, escut de la Valentia romana.
Seguirem la nostra ruta caminant cap a ponent pel passeig de la Petxina fins a arribar a l'antiga presó de dones, un edifici de 1925 que funcionà com a tal fins als anys noranta del segle passat. Hui en dia s'ha convertit en el Col·legi 9 d'Octubre i de segur que per alguns xiquets continua essent una presó.
Per la part de darrere està el carrer Castany Tobeñas que és molt més tranquil per a passejar i així poder arribar fins a l'antiga Alqueria de Julià. Cal destacar la seua porta barroca i la torre des d'on el mariscal Suchet de l'exèrcit francés va dirigir l'atac a la ciutat.
L'edifici ha sigut destinat a molts usos, no fa molts anys era col·legi de primària, hui en dia s'ha rehabilitat i s'ha destinat a ser seu de les bandes de música del País Valencià. Al seu interior encara trobem elements artístics interessants com un arc carpanel i un panell ceràmic de l'Ecce Homo. Tinc pendent la visita guiada que fan cada dijous.
I la fi del carrer Castany Tobeñas es troba el tercer centre presidiari que visitarem hui, la presó model, un majestuós edifici de la fi del segle XIX i convertit en oficines de la Generalitat Valenciana. Ací es va rodar la pel·lícula dirigida per Berlanga "Todos a la cárcel" i de segur que molts funcionaris i usuaris de la burocràcia autonòmica hui en dia pateixen ací la sensació de sentir-se presoners.