Acabarem l'any 2021 poc de casa i visitarem el Montsant un lloc fantàstic a un tur de pedra de la població de Llutxent i en plena natura. En aquest lloc conta la història que en l'any 1239, els cristians estaven celebrant missa i varen ser atacats pels musulmans. El pare Mateo Martínez va guardar els sants corporals baix d'una pedra fins que els musulmans varen ser rebutjats. Quan tornà a alçar la pedra va veure les sagrades formes amb sang. Tots els senyors que estaven allí volien endur-se la prova del miracle a la seua ciutat natal i com que no hi hagué consens es va decidir carregar-los damunt d'una burreta fins que aquesta es parara d'esgotament. Després de tretze dies la burreta va morir extenuada de cansament en Daroca, en la província de Saragossa. En la basílica de Santa Maria es custodien hui en dia aquestos sants corporals.
En el lloc on va ocórrer el miracle es va aixecar el fabulós Monestir del Corpus Christi de Llutxent durant el segle XV que va ser regentat per l'ordre dels dominics. Va ser un dels més importants de les comarques centrals, però durant la guerra de successió es va destruir quasi per complet. El claustre de fet res té a veure amb el gòtic original per que és de la segona meitat del segle XVIII.
L'església conventual en un principi va ser l'ermita del segle XIII que es va aixecar després del miracle, però finalment es decideix fer-ne una de nova a finals del segle XV a la que s'accedeix a través d'una porta gòtica.
A l'interior trovarem sols una nau quadrada amb volta estrelada i capelles laterals bellament decorades. L'altar major està ubicat segons la tradició diu que va succeir el miracle però no és l'original, per que aquest es va perdre en la guerra civil.
L'altra joia del Montsant de Llutxent és l'ermita de la Consolació, que va ser aixecada per un matrimoni català en la segona meitat del segle XVIII, aprofitant l'estructura d'altra anterior. També va construir una casa adosada.
El més interessant de l'ermita és sense cap mena de dubte la ceràmica que decorativa del sòcol i del seòl. Es tracta de ceràmica de Manises del segle XVIII on es representa la història del miracle dels corporals.
I a dos quilòmetres d'aquesta ermita es troba el castell de Xiu, d'on segons la tradició varen eixir els moros que atacaren les hostes cristianes durant l'eucaristia. Les ruines d'aquest castell almohade del segle XII encara llueixen molt.