divendres, 21 d’agost del 2020

Tarxien i Paola, la millor col·lecció de temples prehistòrics de Malta

En 1282 els almogàvers, comandats per Roger de Llúria van ocupar l'illa de Sicília i llavors les illes de l'arxipèlag maltés, que passaren a ser un territori més de la Corona d'Aragó. Sicília va deixar d'estar en mans de la Corona fins al tractat d'Utrecht de 1713, és a dir més de quatre segles. Malta va ser cedida als cavallers de l'Ordre de Sant Joan de Jerusalem per part de l'emperaador Carles V en l'any 1530.


Hui visitarem dos pobles superposats al sud de la ciutat de La Valetta, Tarxien i Paola que poseeixen els millors exemples de restes prehistòrics de tot el país, a banda d'unes esglésies parroquials molt interessants com quasi totes les de l'illa.

Començaren el nostre recorregut en l'església parroquial del poble de Tarxien, de huit mil habitants. Aquesta església es va acabar de construir en l'any 1610 i es va dedicar a l'Anunciació i està decorada amb frescos de Prieto Gagliardi que va treballar en molts palaus de Roma durant el segle XIX.

Però els turistes que s'acosten a Tarxien vénen a visitar el conjunt arqueològic dels temples de Tarxien que es varen declarar patrimoni de la humanitat en l'any 1992. Les restes més antigues tenen més de cinc mil anys.

Cal destacar la rica decoració tallada en les pedres dels altars, biombos amb dissenys molt elaborats d'espirals, motius vegetals i fins i tot animals de cacera.



Eixirem dels temples per anar a buscar l'església de Paola i passejarem per interessants carrers amb cases de façana i balcons de pedra i persianes mallorquines de fusta que és tan típic en l'arquitectura d'aquest país insular mediterrani. 

Deixarem Tarxien i entrarem en Paola sense adonar-nos per què els carrers dels dos pobles es fusionen. Paola també té més de huit mil habitants i rep el nom d'Antoine de Paule, gran mestre de l'orde de Malta que la va fundar en l'any 1626. Ens sorprendrà quan estem arribant les cúpules platejades i la magnificència de la basílica de Crist Rei aixecada en 1910 per donar cabuda a la creixent comunitat de feligresos.

Però aquest municipi té una església barroca del segle XVII dedicada a Santa Ubaldesca, santa pisana de l'orde de Sant Joan de Jerusalem que va viure al segle XII. Aquest  temple es va quedar menut i per això es va construir la basílica de Crist Rei.

I el que segurament serà el monument més misteriós i sorprenent de l'illa és l'Hipogeu de Ħal-Saflieni, un rar temple soterrani i necròpolis del 2500 aC que no vaig poder visitar. Les entrades convé comprar-les amb antelació perque es tracta de visites guiades amb grups molt reduïts. El preu a dia de hui és de 35 euros.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada