La ciutat de Bardejov és una ciutat eslovaca d'uns trenta mil habitants que es trova molt prop de la frontera amb Polònia i Ucraïna. El seu centre històric va ser declarat per la Unesco patrimoni de la humanitat en l'any 2000 per ser un dels conjunts medieval-renaixentistes més interessants d'Europa Oriental.
Tan si arribes en tren com si ho fas amb autobús trobar el casc antic
resulta fàcil perquè la ciutat no és molt gran i conserva quasi amb la
seua totalitat el traçat de les muralles. Així que quan poses el primer
peu en terra ves directe cap a elles i abans d'adintrarte al recinte
emmurallat fes una foto d'elles des de l'exterior.
El que més destaca del centre històric és el campanar de la gòtica basílica de Sant Gil. La seua visita és obligatòria no solament per l'interior que conserva multitud d'altars gòtics, sino també per les vistes que obtindràs si puges a la terrassa de la torre.
Segurament que et quedaràs en la boca oberta quan observes la plaça del mercat. Està delimitada tres costats de cases, en total unes quaranta, que són d'origen medieval i que es troben perfectament restaurades. Alguna d'elles conserva encara pintures murals en la façana.
Al centre de la plaça es troba una casa més, exempta, es tracta de l'ajuntament convertit en museu conegut com a Šarišské múzeum. Šariš és la regió on es troba Bardejov que també dóna nom a la cervesa que més es consumeix per ací. Se m'oblidava comentar que el museu és una mica museu d'art,etnològic i de ciències naturals.
Ara hauries de deixar-te perdre't pels carrers del
centre i pot ser que arribes al barri jueu i et trobes amb la sinagoga
Bikur Cholim de 1929 que junt amb la sinagoga vella deixen constància de
la important comunita jueva que va viure ací des del segle XVII fins a la segona guerra
mondial. Després de l'alliberament per part dels soviètics set jueus eixiren del seu amagatall en un celler d'una casa de la plaça, altres tornaren dels boscos polonesos. La ciutat va esdevindre un centre per a refugiats i per a la immigració cap al nou territori otorgat per l'ONU i en 1949 hi havia una comunitat de 200 jueus. Hui en dia ja no resideix cap jueu en la ciutat.
Encara queja no hi haja presència jueva, Bardejov a l'igual que tota Eslovàquia, és una mena de petita Jerusalem per que es donen tres formes d'interpretar el cristianisme encara que la major part de la població, un 65 % profesa la fe catòlica. Un 8% són evangèlics de l'església de la confessió d'Augsburg, cal recordar que en l'època del Sacre Imperi Germànic molts alemanys emigraren cap a l'est arribant fins a Romania. Però un important 17 % es declara ser de l'església greco-catòlica eslovaca que encara segueix el ritus bizantí imatges basades en icones. L'església greco-catòlica era en el seu origen ortodoxa però en el segle XVII es passaren al bàndol catòlic presidit pel papa de Roma però conservant els seus costums i calendari litúrgic.
L'església de Sant Pere i Sant Pau és l'església principal greco-catòlica que trobem a Bardejov. Destaquen les seus dues torres rematades per dues cúpules de ceba tan típiques de l'Europa Central i Oriental.
PD: Si vols coneixer un poc més als nostres companys eslovacs en el projecte de l'Unió Europea res millor que escoltar un dels majors èxits de la seua música allà pels 80.
www.youtube.com/watch?v=KgmZpJEOPRE
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada