El pròxim dimecres 4 de desembre se celebra la festivitat d'una de les santes màrtirs d'època romana que més devoció desperta en les esglésies catòlica i ortodoxa. Aquesta santa oriental va patir un dels pitxors martiris que es relaten i en el moment de ser decapitada del cel va apareixer un gran llamp. És per això patrona de l'artilleria de l'exèrcit espanyol i també els llauradors valencians s'imploren a ella en el moment de les tronades i es per tant la patrona de pobles agrícoles com Montcada, Benifaió i Higueruelas. Però abans de patir martiri va ser tancada en una torre on estigué molt de temps a fosques i per tant també és patrona dels miners. Les entrades fins a final d'any aniran dedicades a mines visitables arreu del món cmençant ruta en la coomarca del Maestrat.
El nostre món està ple de llocs meravellosos on es pot passar una estoneta molt agradable
dissabte, 30 de novembre del 2024
Parc Miner del Maestrat, dues de les poques mines visitables d'Espanya ubicat en un entorn natural privilegiat.
dissabte, 23 de novembre del 2024
Cerro Alegre y Cerro de la Concepción en Valparaiso, la ciutat de colors patrimoni de la humanitat en Xile
La darera entrada dedicada a artistes que realitzen un art mnys formal i menys acadèmic va dedicada al grafitero, Inti Castro el creador dels millors murals d'art urbà de Xile, reconegut en Europa i Estats Units i per descomptat en l'Amèrica Llatina, Algunes de les seues obres es poden veure als carrers de Valparaiso, una ciutat xilena declarada patrimoni de la humanitat pel seu urbanisme extrem amb cases que es despengen de pujols fins arribar al que va ser el port del Paacífic més important d'Amèrica del Sud.
Hui ens dedicarem a conéixer dos dels seus pujols plagat de murs multicolors el Cerro Alegre i el de la Concepción els més turístics i segurs de tots els de Valparaiso. Està comunicat amb el port i la zona plana junt al mar amb muktitud d'ascensors, que jo anomenaria funicular. El més antic és l'ascensor Concepción, el primer construït a l'hemisferi sud, però hi han més, com el del Peral que é el que vaig fer servir jo, inaugurat el segon any del segle XX i recentment restaurat.
Des de l'eixida de l'ascensor buscarem el Passeig Iugoslau, on famílie riques que havien aconseguit la seua fortuna amb l'exportació del alitre s'assetaren al segle XIX. Aquest lloc es ideal per a gaudir d'una de les millors vistes de la ciutat des d'un bucòlic miador.
L'edifici més destacable d'aquest passeig és el palau Babiruzza construït en 1916 per arquitctes italians per a la família Zanelli. Aquesta família de quatre germans italians que emigrà des d'Itàlia i s'establiren a Xile com a venedors de queviures es feren més que rics amb el comerç del salitre. El palau hui en dia és el Museu de Belles Arts de Valpo, el nom amb que anomenen a la ciutat molts xilens.
Amb una passejada de quasi deu minuts per que s'ha demuntar l'escala multicolor arribem a una lloc amb una bucòlica terrassa, el café Turri, una antiga casona reconvertida en hotel, Lloc ideal per a relazar-se i també per a coneixer com era una casa de rics comerciants per dins.
Un bon lloc per a dinar es el restaurant Concepción on es pot degustar l'excel·lent gastronomia local i a més gaudir de bones vistes a la ciutat i l'oceà Pacífic. Pastel de choclo que és carn amb una crema de farina de dacsa, paila marina que es una sopa de peix que ressucita a un mort.
dissabte, 9 de novembre del 2024
El port de Sydney, una de les imatges més icòniques del món.
La fotografia va ser la precursora del cinema que en poc de temps es va convertir en el seté art. La fotografia hagué d'esperar més temps per a ser apreciada i valorada com a expressió artística. Hui ens desplacem literalment a l'altra part del món per conéixer la part més fotogènica de la ciutat que va veure naìxer a un dels millors fotògrafs de paisatges de l'actualitat, Jarrod Castaign. Si dic Sydney a tothom li ve la imatge de l'imponent edifici de l'Òpera al cap, hui agafarem un vaixell que ens passejarà per tot el seu port on a banda de lòpera descobrirem altres instantànies fotogràfiques que ens deixaran meravellats.
La imatge icònica del port de Sydney és la seua impressionant òpera declarada patrimoni de la humanitat que ja visitarem en altre moment, junt al Sydney Harbour Bridge. Es tracta d'un pont de ferro d'arc únic que es va acabar en l'any 1932. S'aixeca sobre el nivell de la mar cent trenta-quatre metres, essent el més alt del món construït en ferro. Cada dia es travessat per trens,i gent a peu, en bicicleta i en cotxe.
Navegant cap a l'est es troben dos dels llocs amb més història de la ciutat. El primer de tots és una xicoteta península amb un frondós parc on es troba la Mrs Macquarie's chair. Es tracta d'una gran pedra en forma de banc per a seure que va ser esculpit per convictes britànics en l'any 1810 en honor de la dona del governador de Nova Gales del Sud Lachlan Mcquarie.
En una illa pròxima està ubicat fort Denison, una antiga pressó i instal·lació defensiva de la meitat del segle XIX. El més destacable de la construcció és la torrre circular coneguda amb el nom de Martello Tower. Hui en dia està en procés de restauració i el lloc pertany a la National Parks of NSW.
De seguida veurem cap al sud altra península que pertany a la Royal australian Navy, és a dir a l'exèrcit de la Marina Australiana. Uns històrics barracons, actualment tancats són el Centre del Patrimoni de la Reial Marina Australian i prop hi ha uns quants vaixells de guerra atracats.
I abans de tornar cap al pont i l'edifici de l'Òpera de Sydney veuren impressionants paissatges on la frondosa vegatació arriba quasi fins a la mar d'aigües cristal·lines, sols les separa una estreta platja de sorra blanca.
De tornada passarem per davant del zoològic de Sydney, conegut amb el nom de Taronga Zoo. Es troba a dotze minuts en ferry. Té una extensió de més de vint hectàrees i és la llar de més de quatre mil habitants. Es va inaugurar a principis del segle XX.