La història d'aquesta ciutat es remunta a fa més dos mil quatre-cents anys quan un grup de gent de la pròpera colònia grega ubicada en el que és avui Marsella decideix establir un lloc comercial ací al costat d'un cap. El nom d'aquesta incipient ciutat era Antípolis que derivà al nom d'Antíbol. Després passà a ser part de l'imperi romà i durant un breu període de temps, el regne de Provença va formar part del Sacre Imperi Romanogermànic i també va ser independent fins a la seua annexió per part de França, ja al segle XV.
Deixarem el cotxe aparcat al port i farem un agradable passeig sobre les muralles fins arribar al bastió de Sant Jaume per observar el nòmada, la gran escultura blanca del català Jaume Plensa on hi havia hagut abans un temple romà, una torre medieval i unes drassanes on es creà el célebre Calypso de Cousteau.
Encara que el nòmada mira amb enyorança la mar recordant el lloc on va nàixer nosaltres mirarem en direcció nord per gaudir de l'esplèndid Fort Carré, construït al segle XVI per defensar la frontera francesa, del Comtat de Niça en mans italianes fins a l'any 1860. Per a visitar-lo és millor concertar abans una cita perque no sempre està obert.
I ara desfarem les nostres passes per que anem a entrar en el recinte fortificat de la vella ciutat d'Antíbol, gaudint de les vistes del seu menut però encantador centre històrical costar de la mar i la platja de la Gravette.
Ens deixarem perdre pels seus quatre carrers medievals en un estat de conservació excepcional i intentarem gaudir de la Provença més autèntica, la dels poblets mediterranis.
I si Picasso va deixar empremta en aquesta ciutat, la resposta és que si, el primer museu del món dedicat a aquest pintor es va obrir ací a l'antic castell dels Grimaldi. Aquest edifici del segle XII va acollir l'estudi del pintor durant uns mesos i hui es poden visitar pintures, gravats i ceràmiques de l'artista malagueny més universal.
Al costat del museu es troba l'antiga catedral d'Antíbol, que ocupa el solar d'un antic temple pagà. El bisbe es traslladà a Grasse per por a les invasions dels sarraïns i llavors deixà de ser catedral. La seua façana és d'un estil neoclàssic italianitzant de la segona meitat del segle XVIII.
El seu interior d'estil gòtic més primitiu consta de tres naus encara que hia han restes paleocristianes a la capella del Sant Espirit. Es diu que ací va estar presoner Sant Pau en el seu camí cap a Hispània.
Al costat de la catedral i comunicada amb aquesta per un passadís elevat es troba el campanar que en realitat era una torre medieval de guaita.
I baixarem cap a baix fins a arribar al bulliciós Cours Masséna, on està l'hotel de ville o ajuntament de la ciutat i el museu de l'absenta, la beguda dels pintors impressionistes.
Però l'edifici que més impressiona pel seu trànsit de gent, turistes, venedors i compradors és el mercat provençal, que obre cada dia fins a la una del migdia oferint una enorme quantitat de productes frescos i fragàncies.