dijous, 21 de desembre del 2023

Atienza, poble menut de Guadalajara però gran en història i patrimoni.

 Continuem la nostra ruta dedicada a llocs de soterrament i hui se n'anem a un menut poble de la província de Guadalajara anomenat Atienza. Hui té menys de quatre-cents habitants però està en el mapa turístic de la província pel seu valuós patrimoni arquitectònic medieval quan la població era un important enclau de frontera del Regne de Castella. Però ja va estar al mapa del la Roma clàssica, la Tithya dels aravacs, sa l'igual que Numància no posava les coses fàcil als romans.


Atienza s'encarama al llarg d'un tossal en mig d'una planera de camps que en temps de la floració dels gira-sols deu ser una estampa celestial. Cal parar abans d'entrar al poble i fer quantes fotos demane el cos del castell sobre el tossal coronant el poble.


El primer monument que trobarem si estem ben atents és l'absis de l'església del convent de  Sant Francesc. Un temple molt degradat que es va construir al segle XIII per ordre de Caterina de Lancaster la reina consort anglesa del Rei Enric III de castella. Un dels pocs exemples del gòtic angés del país.


A continuació ens apareixerà l'església de Sant Gil, hui convertida en museu d'art sacre. Es tracta d'un temple romànic en origen que es pot apreciar a l'exterior i en l'absis, l'interior va ser reformat al segle XVI.


Un lloc molt interessant és la Posada del Cordón, una casa del segle XV convertida en museu etnològic que destaca pel gros cordó de pedra situat sobre la porta d'entrada i per les finestres gòtiques de la primera planta.




La població es va protegir amb dos trams de muralla del que encara queden molts llenços i torrasses, com també tres arcs o portes d'entrada. El més imponent de tots és el de Sant Joan o Arrebatacapas, aquest darrer nom es deu a l'aire fort que de tant en tant corre per aquest arc i tira les capes dels cofrares de la Caballada.


La vida d'Atienza gira entorn a la plaça del Mercat o plaça del Blat. Una típca plaça castellana porticada que sorprén pel seua gran desnivell. Cases encalades amb vigues i pilars, la casa del cabildo i l'església de sant Joan del Mercat es troben en aquest lloc.




L'església de Sant Joan Baptista ha sigut i és el temple principal de la vila. Encara que en aquest lloc ja hi va haver una església romànica el que podem apreciar hui és una construcció renaixentista del segle XVI de tres naus separades per grosses columnes cilíndriques de base octogonal.


I en direcció al castell farem dues parades, la primera en l'església de la Santíssima Trinitat, que també s'ha convertit en museu.  En origen va ser temple romànic visible encara en l'absis, la volta és gòtica, el pòrtic sud renaixentista i els retaules barrocs.




I als peus del puig que corona el castell està el cementeri municipal que inclou l'església de Santa Maria del Rei. És la primera església que es va aixecar després de la conquesta cristiana és per tant un temple romànic amb una espectacular pòrtic d'entrada.




I acabarem la ruta de hui ben altets, en el castell d'Atienza. D'origen celtíber va ser una alcassaba musulmana. En continua disputa entre musulmans i cristians i després entre castellans aragonessos i navarros. Es pot accedir a la torre de l'homenatge on gaudirem de boniques vistes.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada