dimecres, 10 d’agost del 2022

El nord d'Amsterdam, l'arquitectura d'avantguarda de la capital neerlandesa

 Hui ens toca visitar una moderna biblioteca a la voreta d'un dels molts canals on s'ha anat perfilant al llarg dels segles la bonica ciutat d'Amsterdam, amb un centre històric que pot presumir de ser ciutat patrimoni de la humanitat. Nosaltres ben poc veurem d'aquest centre històric, que ja vàrem visitar fa més de cinc anys.


Des de l'estació coneguda amb el nom de Centraal caminarem cap a l'est i el primer que captarà la nostra atenció serà una pagoda xinesa. Es tracta d'un restaurant amb quasi quaranta anys d'història de nom Sea Palace.



I uns quants metres més endavant trobarem el modern edifici de l'OBA Oosterdock. Amb els seus vint-i-huit mil metres quadrats i deu plantes és considerada la segona biblioteca pública més gran d'Europa, per darrere de la biblioteca de la ciutat anglesa de Birmingham.



A l'entresól de la biblioteca es troba la cafeteria i una sala d'exposicions. Però la zona més interessant segons la meua opinió està al soterrani on estan els llibres per al públic infantil, sobretot per la seua decoració que de segur agrada a tot xiquet que s'hi acoste.



No massa lluny podem trobar un pot per a bicicletes que rep el nom de JJ Val der Veldebrug en honor al polític que va ser regidor d'obres públiques entre l'any 1948 i 1953 i que va impulsar la construcció d'un túnel per a cotxes que uneix el centre de la ciutat amb la zona nord que estem visitant.



I a l'altra part del pont ens espera l'avantguardista edifici NEMO que acull un museu de ciències naturals i tecnologia. El museu es va inaugurar en 1923, però evidentment l'edifici actual de 1997 és més modern, és obra de l'arquitecte italià Renzo Piano guanyador del premi Pritzker d'arquitectura.



Per veure la resta d'edificis moderns serà millor tornar a l'estació central d'Amsterdam i des d'allí  agafar un xicotet vaixell per fer un minicreuer pels canals de la ciutat, que recorrerà el canal que ja coneguem per a passar a la riba nord.


El primer edifici interessant que ens espera és conegut amb el curiós nom de la A'DAM lookout, una construcció que sembla una torre de control de trànsit aeri i que ofereix unes vistes de 360º de la ciutat i el gronxador més alt d'Europa. 


I al costat de la torre un peculiar edifici blanc que vist des de lluny pot semblar un iot de luxe, però que és en realitat un museu dedicat al món del cinema, l'Eye Filmmuseum, que també compta amb quatre cinemes.



El recorregut seguirà pel canal Singel, el més antic de la ciutat. Al segle XVI era el fossat, però al tombar les muralles medievals la ciutat va créixer i hui sols delimita la vella Amsterdam de la nova. Un bonic edifici del segle XIX coronat amb un àngel i un sistema de comportes ens dóna la benvinguda al canal.


A la part esquerra del canal apareix de seguida una construcció redona coronada amb una gran cúpula. En origen va ser l'església redona luterana obra de l'arquitecte del segle XVII Adriaan Dortsman. Reformada després de diversos incendis hui pertany a l'hotel Renaissance que l'utilitza per a sala de concerts. Un túnel comunica els dos edificis.


El creuer continua per l'Àmsterdam més històric, nosaltres ens baixarem ací, el centre històric ja el vàrem recòrrer a peu al 2017.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada