Hui visitarem Sant Joan Lohizune, un poble francés que en euskera s'anomena Donibane Lohizune i en francés Saint-Jean-de-Luz. Per ací va passar Washington Irving de camí des de París quan li van assignar tasques diplomàtiques a Espanya.
Històricament ha estat un poble de pescadors bascos que es dedicaven a la pesca de balenes i d'abaetxo i que van arribar fins a les costes de l'illa canadenca de Terranova. Hui en dia és un bonic poble turístic de costa amb agradables carrers i unes boniques platges a la mar Cantàbrica.
El poble i el port se situa en una badia protegida per l'històric Fort de Socoa, amb una imponent torre que va ser aixecada en l'any 1636. Els espanyols la varen ocupar durant un any i després l'hagueren d'abandonar cremant-la abans.
El monument més interessant en l'àmbit arquitectònic és la seua església parroquial dedica a Sant Joan Baptiste, sant que ens rep en la porta gòtica d'entrada d'aques edifici gòtic i que dóna nom al poblei que va ser testimoni de les noces del rei francés Lluis XIV amb l'infanta espanyola Maria Teresa d'Aústria.
L'interior resulta d'allò més sorprenent amb una nau molt ampla i una volta de fusta de roure que fa la sensació de ser el casc invertit d'un vaixell. El retaule barroc de l'altar major és una verdadera joia, però en són més els tresors que guarda aquest temple.
El monument civil més important és la casa de Lluís XIV que mai ha format part del patrimoni de la família reial francesa. Rep aquest nom per què aquest monarca s'allotja durant un més en aquesta casa, la més elegant del poble, que pertanyia a un ric armador. La casa està oberta bona part de l'any i es pot visitar.
La visita a Sant Joan Lohitzune es completa gaudint de la seua gastronomia basca que es pot degustar en la multitud de bars i tasques que hi ha pels seus bonics carrers on convé perdre's per a gaudir d'aquest trosset basc en el sud-oest de França.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada