Però abans d'arribar-hi ens detindrem a observar el modern edifici del Kuntshaus que destaca per la seua peculiar forma i il·luminació. A mi em va recordar a un desagradable personatge d'stars wars
que s'anomenava Jabba.
Cal primer crear el riu Mur i no hi ha millor forma de fer-ho que a través del pont i l'illa artificial creada expressament en l'any 2003, quan la ciutat va ser capital cultural europea.
Com encara és el principi i no estareu molt cansats es pot pujar a l'Schlossberg a través d'una llarga escala o també, usar el funicular i reservar les forces per un dia llarg que ens espera.
Una vegada arribats al cim de la muntanya del castell a banda d'unes bones vistes es pot gaudir de la bellesa de la torre del rellotge. És un dels símbols de la ciutat i va ser construïda al segle XVII. El castell va ser destruït per les tropes napoleòniques i aquesta torre es va salvar gràcies a l'acció dels habitants de Graz.
Descendirem els més de quatre-cents metres que hem muntat per a deixar-nos perdre pel fabulós centre històric de la ciutat que està declarat patrimoni de la humanitat. Un dels edificis més espectaculars és el Landhaus, un edifici renaixentista seu del govern de l'Àustria Baixa.
Al costat es troba l'arsenal, un edifici del segle XVII que es va aixecar com a magatzem d'armament i que es coneix amb el nom Landeszeughaus. És un museu amb una de les millors col·leccions d'armes del centre d'Europa.
Molt a prop està l'església franciscana del segle XVI que va patir greus danys durant la segona gerra mundial. Va ser restaurada després on es van incloure unes espectaculars vidrieres modernes.
El centre neuràlgic de la ciutat és la triangular Hauptplatz amb un bonic repertori 'edificis amb façanes renaixentistes i barroques. La Haus am Luegg n'és un exemple i ocupa els nombres 11 i 12 de la plaça.
Cal deixar-se perdre pels medievals carrers del centre històric i fins i tot descobrir un peculiar rellotge de carriló. Va ser donat a la ciutat pel seu propietari amb la condició que no deixara de funcionar. Durant la segona guerra mundial ho va deixar de fer per que s'aprofità la seua estructura metàl·lica per a armament. Afortunadament es va reconstruir posteriorment.
I ara s'enfilarem a buscar el Burg, castell gòtic residència dels Habsburg on es troba la doble escala de caragol, motiu de l'entrada de hui, una verdadera obra mestra de l'arquitectura de l'època.
Al costat del Burg està la catedral de la ciutat, una antiga església fortificada del segle XV manada construir per Frederic III, que va sobreviure molt bé a les bombes de la segona guerra mundial.
El seu interior, gòtic en origen, ha sigut camuflat per una esplèndida decoració barroca de pintures i estucs que encara deixa veure alguna que altra pintura original.
I al costat de la Dom o catedral s'aixeca un espectacular edifici redó amb campanar. Es tracta del Mausoleum, que va manar construir l'emperador Ferran II per a ser soterrat ací amb la seua família.
La façana principal és considerada un dels millors exemples de l'art manierista que es pot trobar en Àustria i la veritat és que veure-la des de baix de l'escalinata que presideix és una meravella.
Al seu interior podem gaudir d'una impressionant cúpula rodona i volta de canó de l'església de Santa Caterina decorades amb bells frescos barrocs del segle XVII i escultures d'escaiola.
I en la cripta està el sarcòfag de l'emperador Ferran II, sols ell i el darrer Arxiduc Habsburg que va morir al segle passat en Madeira, no es troben en panteó familiar de l'església dels caputxins de Viena. Ferran II era nét d'altre emperador, Ferran I, el germà de Carles I d'Espanya.