divendres, 14 de setembre del 2018

El mur d'Adrià, el monument romà més important de Britània

Sembla que un 13 de setembre de l'any 122 va començar la construcció d'un mur de 117 quilòmetres per ordre de l'emperador Adrià que havia visitat l'illa, coneguda hui com a Gran Bretanya, dos anys abans. I tot per protegir la província romana de Britània, el que hui quasi ve a ser Anglaterra, dels atacs dels pictos un poble que vivia en el que hui és Escòcia.


El mur mesurava 117 Km de llarg, entre dos i tres metres d'ample i entre 3 i 5 metres d'alçada. A la part nord hi ha havia un fosso i a la part sud un camí militar de ronda. Hui en dia queden encara molts trams que evidentment no són tan alts perque les pedres han sigut utilitzades per a altres construccions.



Aquest limites romani o limes, amb altre més al nord, el mur d'Antoní, i altre en la zona d'Alemanya varen ser declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO. En realitat consisteixen en un llarg mur on es van succeint una sèrie de torres i fortificacions habitades per legionaris romans que defensaven l'imperi de qualsevol atac o invasió. Però moltes d'aquestes fortificacions acabarien essent poblades per famílies dels soldats i comerciants convertint-se en ciutats.


Un dels millors exemples digne de visitar és Vindolanda, el millor jaciment arqueològic romà de Gran Bretanya en procés d'excavació on any rere any es van desenterrant noves peces arqueològiques, com per exemple aquesta col·lecció de pintes que es pot visitar al museu.


El que més crida l'atenció del museu és la col·lecció de calçat romà trobat en les excavacions que sorpren pel seu estat de conservació i per la gran quantitat del que s'ha trobat i s'exposa com si fóra un aparador de centre comercial. 


Però les peces més valuoses d'interés arqueològic són sense cap tipus de dubte les tauletes de Vindolada, unes xapes de fusta escrites amb missatges molt diversos, com assumptes militars o fins i tot una invitació d'aniversari. Part d'aquestes tauletes estan exposades al British Museum de Londres.


Al voltant del museu es troba el jaciment arqueològic que cal visitar i gaudir de les restes d'un antic graner o d'uns banys romans.



També s'han fet dues reconstruccions de les antigues torrasses on es situaven els soldats per a vigilar el mur de possibles invasions, una és de fusta com eren al principi i altra de pedra com es construïen posteriorment.


Hui en dia es pot recórrer a peu tot el mur d'Adrià des de Newcastle a l'est fins a Carlisle a l'oest on hi ha una oferta de Bed and Breakfast, hotels i granges per a poder pernoctar i menjar durant els 117 Km de camí i on es pot gaudir d'un espectacular paisatge verd de pastura i del mateix mur d'Adrià.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada