diumenge, 14 de gener del 2018

Heldenplatz, on està el balcó més històric de la Viena del segle XX

Hui, i com fem cada any, ens passejarem per una porció de Viena que és la meua ciutat preferida, per conéixer un balcó que marcaria la història del segle XX.

Aquest balcó es troba al Neue Burg, l'ala més moderna del Hofburg, el palau de la família imperial dels Habsburg dins la ciutat de Viena. Va ser manat construir per l'emperador Francesc Josep I en la segona meitat del segle XIX, però les obres foren molt costoses a causa de problemes econòmics i polítics i després va esclatar la primera guerra mundial que va acabar amb el poder del Habsburg així que aquest palau mai ha estat residència imperial.
Hui en dia és la seu de diversos museus com el Museu Imperial de Cacera i Armeria, la col·lecció d'antics instruments de música, el museu d'Éfes amb peces de l'antiga ciutat d'Àsia Menor i el Museu etnològic.




Però un fet històric ocorregut un 15 de març de 1938 marcaria la història del país i va ser el discurs que Adolf Hitler va pronunciar a més de dos-cents cinquanta mil austríacs per a comunicar que Aústria entrava a formar part del tercer Reich. Aquell home que intentà guanyar-se com pintor en aquesta mateixa ciutat i que fracassà vint anys més tard era victorejat com a lider polític pels seus habitants.

En la plaça dels herois podem trobar dos impressionants escultures en homenatge a les victorioses campanyes militars dels Habsburg. La primera representa al príncep Eugeni de Savoia, que va lluitar contra els turcs en el setge de Viena, i en posterior batalles els arracatà part dels Balcans. La segona està dedicada a l'arxiduc Carles Lluís que va guanyar la batalla d'Aspern contra les tropes napoleòniques. Aquestes estàtues dedicades a tan grans insignes herois s'erigiren en la plaça dels herois poc després de la important derrota dels austríacs en el Piemont on perderen el nord d'Itàlia.


En la plaça dels herois podem gaudir d'un arc triomfal, el Burgtor, que commemora la victòria de Leipzig de 1813 contra Napoleó i que es va aixecar aprofitant l'antiga muralla.



Travessaren la Heldenplatz per passejar a través dels Volkspark i per darrere del Burgtheater arribar a la Freyungplatz a través d'un bonic passatge que ens conduirà fins a la font d'Àustria. Aquesta preciosa font de la primera meitat del segle XIX simbolitza els quatre principals rius de l'imperi, el Danubi, el Po, el Vístula i l'Elba.




Freyungplatz o plaça de la llibertat rep aquest nom pel dret d'asil que tenia tot fugitiu que arribara al convent dels escocesos, creat per frares irlandesos en 1155 ja que en aquell temps Irlanda era coneguda com la Gran Escòcia. A finals del segle XVIII va ser remodelat  en estil barroc, aspecte que llueix la seva espectacular església des de llavors. Les estances del convent acullen una interessant col·lecció d'art sacre amb obres i la seua peça més apreciada és l'antic retaule gòtic amb panells amb escenes bíbliques que tenen de fons la mateixa ciutat, segons els experts les representacions de Viena més antigues.



I per a recuperar forces ens sentarem en un típic café, a Viena es diu que el saló d'estar de qualsevol vivenda està ubicat a un d'aquestos cafés. Per la herrengasse arribarem al Café Central un dels més famosos de la ciutat que al segle XIX era el lloc de reunió preferit dels escritors del Jung-Wien moviment i també de joves socialistes com el mateix Totsky.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada