dissabte, 28 de gener del 2017

Saltzburg, la ciutat de Mozart

Va ser un 27 de gener de 1756 que naixia a la ciutat austríaca de Saltzburg el geni més gran de la música, Amadeus Mozart. Per això iniciaré hui una sèrie d'entrades que ens duran de la seua ciutat natal a diverses corts europees on el xiquet prodigi va realitzar concerts, deixant bocabadats a tots els que l'escoltaven.


Saltzburg vol dir ciutat de la sal i és que des d'ací s'extreia la sal que s'exportava a través del riu Saltzach, afluent de l'Inn que desemboca al Danubi. De fet la més antiga de les esglésies de Viena va ser fundada per comerciants de sal al cost del moll que hi havia vora un antic braç del riu Danubi i està dedicada a Sant Rupert, el patró de la ciutat de Saltzburg.

http://ferranlerma.blogspot.com.es/2013/05/viena-intercanvi-imperial.html

La ciutat ha estat declarada patrimoni de la humanitat per tenir un dels centres històrics més bonics d'Europa i tot gràcies a les obres impulsades pels arquebisbes, que eren prínceps electors del Sacre Imperi, que la governaren als segles XVI i XVII.


Si arribes amb tren i camines cap al centre històric i abans de travessar el riu et trobaràs amb dos edificis singulars, La casa on va viure la família Mozart, ja que la casa on va nàixer Amadeus es va quedar menuda i també l'església de la Trinitat.



Molt prop està el palau de Mirabell amb un preciós jardí. Va ser construït per a una tal Salomé Alt, l'amant de l'arquebisbe Wolf Dietrich que era filla d'un comerciant jueu. L'arquebisbe sempre que parlava d'ella l'anomenava la seua dona i no és per a menys per que li va donar quinze fills.


Passat el riu et trobaràs una sèrie de bellíssims carrers amb elegants i històrics edificis on t'has de deixar perdre. No pots deixar de passejat pel Getreidegasse on es troba la casa natalícia del geni de la música i un grapat de comerços amb el nom anunciat amb cartells de forja.




Et trobaràs amb moltes esglésies però no pots deixar de visitar l'abadia de Sant Pere, la més antiga del Sacre Imperi, fundada per sant Rupert al segle VII. L'església barroca i el bucòlic cementeri són realment espectaculars.




Just al costat està l'església franciscana, d'estil gòtic, que resulta una mica estranya per a una ciutat on el barroc és l'estil predominant. Sols un pòrtic i un anell de capelles  d'aquest estil es van afegir quan l'església exercia temporalment de catedral.



I darrere de l'absis de l'església franciscana està la Dompltaz, on estan la catedral i la residència dels arquebisbes.



La Dom o catedral és un edifici del segle XVII encara que al seu solar ha hagut catedral des del segle VIII. El seu interior impressiona per la seua amplitud i la seua decoració uniforme. Està considerada l'església més important al nord dels Alps i va influir en la construcció de posteriors esglésies del sud d'Alemanya i Àustria.


Però el monument més destacat de tota la ciutat és la Festung Hohensaltzburg, un imponent castell construït al segle XI, que domina tota la ciutat i ofereix unes vistes espectaculars.  Com que està molt alt es pot accedir en funicular.




Al seu interior podem trobar quasi de tot el cal esperar a un castell com són canons, sala de tortura, pati d'armes i elegants sales com la Goldene stube amb una gran estufa gòtica.






1 comentari: