divendres, 10 de febrer del 2017

La Haia, el centre de poder d'Holanda

En 1763 la família Mozart va iniciar una gira de concerts per les corts més importants del centre d'Europa i una de les ciutats afortunades va ser La Haia, on es detindrem en l'entrada de hui.
És ací on està la residència de la familía reial holandesa, la seu del parlament, de diferents organismes internacionals i de nombroses ambaixades però no la capital. Aquest honor constitucional li correspon a Amsterdam.
Així que podem dir que és una ciutat de serveis i com a tal posseeix un cuidadíssim centre històric amb carrers només per a vianants amb tot tipus de comerços i negocis que de segur que deixa content a tot turista que el visite. Però també hi ha espai per a l'arquitectura més avantguardista al voltant del reduït casc antic.


La millor forma d'arribar a La Haia i qualsevol ciutat del Benelux és amb tren, les distàncies són curtes i els horaris freqüents. L'edifici de la Den Haag Hollands Spoor és de la meitat del segle XIX i sembla un imponent palau renaixentista. La ciutat té a més altra estació, la central que és més moderna.


L'estació central no està allunyada del centre i amb un agradable passeig a través de la zona xinesa s'arriba sense cap dificultat.



Les típiques construccions de rajola i la presència de canals són senyals de que estem als Països Baixos i no a la Xina.


L'edifici més emblemàtic o millor dir conjunt d'edificis més emblemàtics de la ciutat és el Binnenhof que significa pati interior. Era un antic pavelló de caça fins que en 1247 Guillem II va ser elegit emperador del Sacre Imperi. Llavors va manar construir el saló la Ridderzaal, un gran saló gòtic per a celebracions. De fet en 1581 una gran festa hi va haver quan Holanda s'independitzà de l'imperi espanyol.


Just davant es va situar al segle XIX una font neogòtica que va ser regalada per la burgesia de La Haia al govern del país que inicialment no va mirar amb bons ulls el regal pel que podia costar l'aigua. Així que al principi sols brollava els dies de festa.


Tant la Ridderzaal com la font formen part d'un elegant i enorme pati format per harmoniosos edificis històrics.


El Binnenhof té quatre portes d'entrada, totes es varen construir al segle XVII llevat d'una que es va fer al segle XVIII.



Un bucòlic llac a la part de darrere dels edificis dóna si cap més encant al lloc que va ser el centre de poder de l'Holanda de l'edat moderna.


Molt prop del Binnenhof es pot visitar l'única galeria comercial coberta del segle XIX que queda en peu en Holanda i coneguda amb el nom de De Passage.


Al centre històric es poden trobar carrers amb encant com el Dagelijkse Groenmarket on està l'edifici històric de l'Ajuntament, l'església de Sant Jaume on bategen als membres de la família reial i el cridaner The Sting Café.




I en direcció nord com no podia ser d'altra manera està ubicat el Paleis Noordeinde, molt freqüentat per la família reial fins a la invasió alemanya de 1940. Hui en dia i després d'una minuciosa restauració és el despatx de la reina Beatriu.


I més cap al nord, a uns dos quilòmetres, està la seu del Tribunal Internacional de La Haia, conegut com apalau de la pau. De principis del segle XX va ser construït en estil neorrenaixentista.


La visita a la ciutat es pot completar amb el Mauritshuis, el més important dels museus de La Haia amb obres mestres com la xica de la perla i la lliçò d'anatomia de Rembrandt.ó
https://dalcasser.wordpress.com/2016/01/16/una-llico-danatomia-es-suficient-millor-dues/

Si es viatja amb xiquets o si es vol tornar-ho a ser per uns moments res millor que anar al Madurodam, un parc on estan construïts a escala els edificis més emblemàtics d'Holanda, per a sentir-se un Gulliver atrapat als Països Baixos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada