divendres, 11 de març del 2016

El palau de Caterina la gran i el misteri de la cambra d'ambre

L'entrada de hui va dedicada a Caterina II la Gran la tsarina més famosa que mai ha tingut Rússia. I el més curiós de tot és que per les seues venes no corria ni una gota de sang imperial russa perque ella era Sofia Augusta princesa d'Anhalt-Zerbst, zona occidental de Polònia que pertanyia a Prússia però es casà en el futur tsar Pere III en 1745 convertint-se a la fe cristiana ortodoxa russa amb el nom d'Ekaterina. El seu matrimoni no funcionà ni tan sols es creu que es va consumar però la intel·ligent tsarina consort aconseguí, amb un colp d'estat propiciat per la guàrdia imperial rusa, convertir-se en la tsarina de Rúsia i desterrar al seu marit.s
Durant els 34 anys que governà aconseguí que Rúsia tinguera eixida al mar Negre, arrebatà la península de Crimea als turcs i ocupà part de Polònia, Ucraïna i Bielorrúsia convertint l'imperi rus en una nova potència europea. La cultura també es va veure afavorida al ser considerada una sobirana il·lustrada i començar la col·lecció museística de l'Ermitage.
En quan a la seua vida privada sols dir que tingué multitud d'amants, el darrer fins a 40 anys més jove que ella. Va tindre un fill legítim, o no, Pau I que el tingué semidesterrat fins que ella va morir.


El palau de Caterina de la ciutat de Pushkin es troba a 24 quilòmetres de Sant Petersburg i va ser iniciat en 1717 i ampliat per la sogra de Caterina la gran, la tsarina Isabel en 1756. La façana mesurava uns 325 metres i costava molts diners mantenir els daurats de la decoració exterior així que Caterina la Gran sabedora dels costos va manar canviar la pintura per altra que necessitara menys manteniment.


 













Sols un eixint es manté amb el color original mentre que la resta té un to menys brillant però molt més econòmic en quan a manteniment.

Els jardins són espectaculars amb diversos pavellons, un d'ells és un saló de banys turcs junt  un enorme llac.


També junt al llac es troba la coneguda com a Gruta, altre pavelló on el grup Anthem realitza actuacions musicals a capella.
https://www.youtube.com/watch?v=04RjULm990g


Menys espectacular resulta la visita de l'almitantat que servia per guardar les barques amb les que els cortesans navegaven pel llac.


L'Ermitage que és un préstec lingüístic del francés, és altres dels pavellons que trobem al parc de Caterina. Es caracteritza per tindre un fosso que sempre ha estat sec i al seu interior una taula que es podia parar a la planta baixa i ser pujada mecànicament per evitar  que servents molestaren que l'emperadriu estava tractant delicats temes polítics.


Però Caterina tenia el seu despatx a les dependències d'àgata conegudes amb aquest nom per la pedra semipreciosa que les decora.


De l'interior del palau impressiona i molt la grandària del Gran Hall amb l'immens fresc al sostre conegut amb el nom de la victòria de Rúsia i la seua decoració amb daurats.



L'escala principal és molt bonica i està decorada amb peces de ceràmica xinesa i japonesa i una escultura molt tendra d'un xiquet dormint que representa a Cupido.


La sala de pintures està decorada amb una immensitat de quadres d'autors francesos, italians i flamencs. Són 114 de les 130 que hi havien abans de la Segona Guerra Mondial.


Però la joia del palau és la reconstruïda cambra d'ambre, decorada amb murals i objectes d'aquesta pedra semipreciosa. L'original va ser regalada pel príncep Frederic Guillem I de Prússia a Pere el Gran. En l'any 1941 els nazis que havien invadit la zona agafaren els panells i objectes d'ambre i els portaren al castell de Kaliningrad en la Prússia Oriental però en 1945 l'exèrcit soviètic va invadir Kaliningrad i la cambra desaparegué sense saber hui en dia on està.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada