En l'any 1786 va nàixer al barri de la Ribera de Barcelona, encara que també podria ser a la ciutat de Reus, Agustina Raimunda Maria Saragossa i Domènech més coneguda com Agustina d'Aragó. La seua fama li ve d'encendre la metxa d'un canó en la porta de El Portillo de la ciutat de Saragossa i impedir o més retardar l'ocupació de la ciutat per part de l'exèrcit francés en 1786. Aquest heroic acte i més que vindrien després varen fer que fóra condecorara i que hui es trobe soterrada en el mausoleu de les heroïnes en l'església de la Mare de Deu del Portillo en Saragossa.
El que farem hui és passejar per la seua ciutat natal, Barcelona, des d'on va ser batejada, fins on es va casar és a dir des de la Basílica de Santa Maria del Mar al barri de la Ribera fins a l'església de Santa Maria del Pi al barri gòtic.
Santa Maria del Mar és per a mi el temple gòtic més impressionant de la ciutat de Barcelona. Es va començar a construir l'any 1329 amb l'esforç físic i econòmic de les gents del barri de la Ribera i del Port i va ser acabada en sols 55 anys. Es creu que cada pedra de la seua estructura va ser transportada al llom dels bastaixos, un gremi que es dedicava a descarregar i carregar les mercaderies al port de la ciutat.
La façana principal dona al carrer argenteria i està rematada amb dues torres octogonals i una interessant porta gòtica amb timpà presidit per una escultura de la Mare de Déu. La resta de murs laterals del temple són més austers.
A l'interior trobem tres naus altíssimes delimitades per columnes octogonals molt separades que junt a la falta de creuer sembla estar en una església de nau única amplíssima. La bòbeda de creueria encara conserva part de la policromia on es junten els nervis i en les claus de volta.
Continem la nostra marxa pel carrer Argenteria en direcció al barri gòtic, creuem la via Laietana i s'enfilem cap a la plaça de Sant Jaume pel carrer Jaume I. Però abans girarem a l'esquerra pel carrer de la Dagueria fins arribar a la plaça de Sant Just. El motiu és visitar la basílica dels Sants Just i Pastor que per les restes arqueològiques tovades sembla que ha sigut lloc de culte cristià des del segle IV.
La façana principal d'estil neogòtic va ser construïda per Josep Oriol entre 1880 i 1887 al seu interior trobem una nau única amb capelles laterals. La basílica disposa d'una botiga de records i es pot pujar al campanar.
Ara agafarem el carrer Hèrcules que transcorre junt al mur lateral de la basílica fins arribar al carrer de la Ciutat que ens conduirà a la plaça Sant Jaume gaudint d'una façana lateral gòtica l'Ajuntament de Barcelona.
Ja en la plaça Sant Jaume i enfrontats trobem els magnifícs edificis de l'Ajuntament i el palau de la Generalitat, d'origen gòtic però amb façanes neoclàsica i renaixentista respectivament.
Girarem a l'esquerra pel carrer Sant Sever per després girar a la dreta pel carrer dels Banys i agafar el carrer la Palla fins arribar a la plaça de Sant Josep Oriol i visitar el temple de Santa Maria del Pi on es va casar Agustina d'Aragó amb Joan Roca i Vilaseca militar de l'exèrcit espanyol.
Sembla que al segle X ja existia encara que l'estil actual és gòtic dels segles XIV i XV. Un mercat popular d'aquareles es celebra als seus voltants. Al seu interior auster podem veure un interessant rosetó.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada