dissabte, 20 de febrer del 2016

Ortigosa de Cameros, impressionant baix terra i dalt.

El poble d'Ortigosa de Cameros està situat en la comarca de Terra de Cameros en la Rioja. El municipi està dividit en dos parts ben diferenciades separades pel riu Albercos que no és fàcil de creuar ja que està encaixonat entre dos penya-segats que poden arribar a seixanta metres d'altura. Dos ponts, un de formigó i altre d'acer, d'entorn al centenar d'anys fan de nexe d'unió entre el barri de Sant Martí i el barri de Sant Miquel.







Al seu subsol es troba un conjunt de cavitats calcàrees conegut com cova de la pau i cova de les vinyes que destaquen per la blancor de la pedra i que es pot veure adherint-se a les numeroses visites guiades.



Després de gaudir de la visita i reposar forces amb la contundent cuina riojana del restaurant que hi ha a l'eixida de la cova de la vinya és el moment de recòrrer els dos barris de la vila que estan declarats monument nacional.
Recomanable l'església de Sant Martí del segle XVI i el seu campanar que destaca sobre totes les construccions del poble.



A l'altra part del riu està el barri de Sant Miquel amb la seua església del segle XVI i campanar del segle XVIII encara que conserva una porta romànica.




De les numeroses cases blasonades degut a l'esplendor econòmic que donà el comerç de llana al segle XVI la Casa Grande d'estil renaixentista és la més interessant.


Molt prop està l'embassament de Gonzàlez Lacasa que es va construir amb pedra de les canteres d'Ortigosa i que com tot embassament sempre impressiona.


dissabte, 13 de febrer del 2016

El pou sagrat de Santa Cristina, un lloc màgic de Sardenya

Sense deixar el Mediterrani i continuant amb l'objectiu de conéixer el nostre món des de dins, hui ens enfilem cap a l'illa de Sardenya per conéixer d'un espai carregat d'antigues màgies i supersticions, el pou sagrat de Santa Cristina.
És fàcil de trobar perquè es troba indicat en l'autovia que va de Càller (Cagliari en italià) a Sàsser (Sassari en la llengua oficial del país). Crec que és impossible arribar en transport públic per la qual cosa caldrà llogar cotxe i l'avantatge és que s'aparca sense cap dificultat.
Pagada l'entrada i accedit al recinte el primer que es veu és un conjunt de cases abandonades però en bon estat i una xicoteta església que dóna nom al lloc. Aquestes cases conegudes com a cumbessias daten del segle XVIII i servien per a acollir pelegrins.


Just davant es troba l'església de Santa Cristina de Bolsena de la que es té notícies des del segle XII encara que la construcció actual és molt posterior. Oblidada quasi tot l'any l'església es plena de vida i festa per al dia de Santa Cristina, el 24 de juliol.



Caminant uns pocs metres en direcció nord ens trobem en una interessant construcció prehistòrica de la cultura dels nurags que va estar present a l'illa entre el 1500 i el 900 aC. El nurag de Santa Cristina és un dels millors conservats de l'illa i sembla que servia de torre de guaita i lloc de reunió.


Al voltant es poden visitar unes barraques de pedra quasi úniques en l'illa que servien d'estable. Una d'elles conserva el sostre i mesura quasi 14 metres.



I si tornem sobre les nostres passes fins a la zona devocional cristiana de Santa Cristina i després caminem cap al sud ens troben en la joia de l'indret, el pou sagrat de Santa Cristina. És posterior a les construccions nuràgiques perque està datat de finals del bronze, al segle IX aC. Una construcció el·líptica de pedres rodeja la baixada al pou.


Una escala de 25 graons de pedra descendeix cap a la font que encara raja aigua. Una xicoteta pseudocúpula de pedra de 7 metres d'alçada amb un forat dóna un poc de llum al brollador d'aigua. En un determinat moment de l'any la llum de la lluna entra pel forat i enlluerna l'aigua sagrada.




Baixar aquestes escales per a arribar fins a un naixement d'aigua sagrada durant milers d'anys et fa sentir un poc com un Indiana Jones i és una sensació única.




diumenge, 7 de febrer del 2016

Les catacombes de Santa Àgata i Sant Pau de Rabat, un laberint per a perdre's en Malta

El passat divendres 5 de febrer els cristians celebraven la festivitat de Santa Àgata de Catània, una de les màrtirs més venerades de la cristiandat coneguda per què li van tallar els pits durant el seu martiri. La santa és representa sostenint una safata amb dos pits i s'ha convertit en la protectora contra el càncer de mama però també se la invoca per a calmar la fúria del volcà Etna, ja que és la patrona de tota Sicília.


Segons la tradició popular santa Àgata o Àgueda va haver de fugir de la seua Sicília natal a la veïna illa de Malta durant la persecució contra als cristians i s'amagà en unes catacumbes que estaven baix la ciutat romana de Melita. Sobre aquella ciutat hui trobem l'antiga capital de l'illa Mdina i la població de Rabat, que era l'antic raval de la ciutat.
L'entrada de hui ens durà pel consell local de Rabat i encetarà una trilogia d'entrades dedicades a gaudir de llocs meravellosos que estan baix terra per compensar el vertigen de les anteriors que ens situaven a gran altura.
Arribar a Rabat és molt fàcil amb el bus turístic, la parada és la mateixa tant per als que van a visitar la preciosa i amurallada ciutat de Mdina com Rabat. Per a trobar les catacumbes cal dirigir-se cap a l'església de Sant Pau, fàcilment localitzable a simple vista.


L'església del segle XVII d'estil barroc està construïda sobre la gruta on es va refugiar Sant Pau després del naufragi que va patir i segons la tradició va aconseguir que els habitants de l'illa es batejaren creant una de les primeres comunitats cristianes del món.




Molt prop es troben les conegudíssimes catacumbes de Sant Pau, on els romans de Melita soterraven als seus morts i on s'amagaven més tard els cristians. És un lloc ideal per a deixar-se perdre.




No massa lluny estan les catacumbes de Santa Àgata que són un poc més menudes però no per això menys importants, ja que tenen pintures al fresc que van del segle XII al XV algunes d'elles d'estil bizantí i una xicoteta església.


A Rabat també es pot visitar el Museu Wignacourt ubicat en un antic edifici del segle XVIII que guarda joies d'art religiós i que al seu subsol es pot visitar refugis de la segona guerra mundial i part de les catacombes de Sant Pau.

http://www.wignacourtmuseum.com/

I no convé anar-se'n sense gaudir de la visita als mosaics romans de la Domus romana, amb una de les col·leccions més antigues de l'Europa occidental.