Aquesta obra mestra del barroc va ser projectada pel que molts cosideren el millor artista de tots els temps, Michelangelo Buonarrotti, però les obres es paralitzaren a la seua mort en 1564. No va ser fins 15 anys més tard i després de 22 messos que la construcció de la cúpula es donà per acabada de la mà dels arquitectes della Porta i Fontana.
És la més alta del món i amb un diàmetre interen de 41 metres la tercera més gran de la cristiandad per darrere de la del Panteó i la del Duomo de Florència.
La seua visió des de fóra de la Basílica de Sant Pere no és precissament la més interessant, cal adintrar-se dins del temple i gaudir de la seua decoració tan ben harmonitzada amb la de la resta de la nau i del baldaquí de Bernini que es troba baix.
Però el que cal fer realment és enfilar-se cap on diu "cupola" i prendre un ascensor fins a una terrassa que dóna a la base de la cúpula i veure l'interior de la Basílica des d'aquesta altura. Ací podràs llegir la primera de les dues inscripcions que l'envolten, Aquesta diu: "TV ES PETRVS ET SVPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM ET TIBI DABO CLAVES REGNI CAELORUM",
que traduit del llatí significa " tu eres Pero i sobre aquesta pedra edificaràs la meua església i et done les claus del regne del cel". Cadascuna d'aquestes lletres medeix 2 metres d'alçada.
La segona inscripció està just en la llanterna o cupulí que corona aquesta cúpula i és més difícil de llegir, pero diu:"S. PETRI GLORIAE SIXTVS PP. V A M D XC PONTIF V", que significa: "per a la Glòria de Sant Pere, Sixto V, en l'any 1590, 5é del seu pontificat".
Des de la terrassa es pot veure la cúpula des de fora per a fer-se una idea de les seues dimensions i comença a intuir-se quan menut és el Vaticà.
A partir d'ara comença l'etapa reina d'aquest "giro" fins a llanterna a través d'una escala que gira i que al principi és prou ampla per que recorda que la construcció té més de 40 metres de diàmetre en la seua base.
Però a messura que vas pujant, el diàmetre de la cúpula com a mitja esfera que és, es va fent més menut per tant l'escala s'estreta i es corva cap a l'interior fins al punt de que ja no pots pujar dreçat i has de tombar el tronc un poc cap a la paret de dins.
Però finalment arribes a altra terrassa en la base de la llanterna on pots gaudir de les vistes més espectaculars del Vaticà, cap a la plaça de Sant Pere i l'espectacular columnata de Bernini.
https://dalcasser.wordpress.com/2014/11/28/gian-lorenzo-bernini-el-renovador-de-roma/