dissabte, 13 d’abril del 2013

Maastricht la ciutat del tractat

Maastricht és una ciutat holandesa a 220 Km d'Amsterdam, enclavada entre la Bèlgica valona i Alemània. El fet de que va ser ací on es firmà en 1992 un dels tractats clau en la configuració de la Unió Europea ha fet que la ciutat siga coneguda per tothom.
Però és poca gent la que coneix que Maastricht pot ser siga la ciutat més antiga dels Païssos Baixos, i que en ella estigueren els romans, que li donaren el seu nom actual "Mosae Trajectum" que significa travessar el riu Maas que parteix en dos la ciutat. Cal fer-ho si s'arriba a la ciutat amb tren i es vol visitar el centre històric i comercial. Per arribar-hi des de l'estació de tren s'ha de fer un agradable  passeig de vint minuts i creuar el riu Mosa pel pont medieval de Sant Servasi.


Una vegada s'arriba al centre històric començaran les molt grates sorpreses que té preparades la ciutat. En primer lloc cal dir que el centre és peatonal i està ple de tendes on pareix que hagen treballat els millors escaparatistes, i de segur que és el paradís del turista amant de les compres. Per al turista que busca cervessa i coffeshops cal que sàpiga que aquesta zona no és precissament la més recomanable.
 

.

Per aquell turista amant de la història i l'art no ha de deixar de visitar la basílica de l'Assumpció, Onze-Liebe-Vrouwebasiliek, amb mil anys de vida i amb un imponent aspecte exterior a castell sense oblidar l'interior auster i fosc.
                 



De visita obligada és també la basílica de Sant Servasi construida junt al cementeri romà on va ser enterrat en el 384 dC el cristianitzador de la ciutat  el bisbe Sant Servasi.


Però abans d'entrar ens detindrem en la veïna església de Sant Joan, gòtica del segle XIII i protestant des del segle XVII amb un campanar que resulta d'allò més curiós pel seu color roig que segons vaig entendre a un matrimoni que es troba a l'entrada es deu a que la qualitat del material amb el que va ser construit no era massa bo i es degué de fer u tractament que ha convertit la torre en un símbol de la ciutat.











 Després la típica foto toca accedir a la basílica de Sant Servasi. El conjunt està  format per una  església, un claustre i un museu d'art sacre amb tresor inclòs que és realment impressionant.



Jo vaig quedar impressionat amb la gòtica pòrtica Bergportaal que encara conserva la policromia.

Després d'aquesta borratxera d'art cal desconnectar i la millor forma de fer-ho és buscar la plaça de l'ajuntament, gran, tranquila i transitada i agafar forces en una terrassa.





Ara anirem a buscar al turista que disfruta del shopping per a dir-li que no s'oblide de comprar els típics bombons decorats amb imatges d'edificis de la ciutat i de les galletes holandeses que són boníssimes. I amb ell se n'aniren a buscar a la plaça de l'ajuntament a l'altre i tots plegats visitarem la Selexyz bookstore  que  amb tota probabilitat és la llibreria més bonica del món. I és per que les enormes prestatgeries omplin l'església d'un antic convent del segle XIII









1 comentari:

  1. Molt interessant, m havera agradat vore alguna foto d la llibreria mes bonica dl mon...

    ResponElimina