Mai havia fet una entrada d'un lloc per a gaudir-lo tan prop de casa i la veritat és que ha estan tot un plaer dedicar un matí i una vesprada per a conéixer tres museus de Gandia, que són prou desconeguts per a turistes i locals però que tenen molt d'encant.
Ens faran de cicerone dos dels millors escriptors en la nostra llengua del segle XV. El primer d'ells, Ausiàs March està considerat el nostre poeta més universal i ens rep quan deixem l'estació i s'enfilem cap al centre històric de la ciutat. Gandia al segle XV era el cap i casal del ducat que els reis de València deixàven per als infants que no anàven a regnar. I la veritat és que aquestos infants que es convertien en ducs de Gandia no es qudàven descalços per que heretàven un ric territori que produïa el molt apreciat sucre de canya. Si el fill del rei estava a Gandia al seu voltant tenia una important cort amb els més importants escriptors de la Corona d'Aragó com Ausiàs March entre altres que tenia el seu palau en Beniarjò, a cinc quilòmetres del palau ducal.
Tornarem fins on comença el pont i entrarem cap a dins del centre històric per la plaça María Enríquez fina a arribar a l'inici del carrer hospital, un carreró medieval que ens conduirà fins l'antic hospital de Sant Marc. Es tracta d'un edifici gòtic del segle XIII, que funcionà com a hospital fins a l'any 1973 i que hui és la seu del Museu Arqueològic de Gandia (MAGA) i del Museu de Santa Clara.
El primer museu que visitarem és el MAGA, no s'ha de pagar per a entrar i conté una col·lecció de peces arqueològiques trobades en la comarca de la Safor, que van del paleolític a l'era romana. Però abans de començar la visita prehistòrica ens fixarem en un gran forat que hi ha al costat del patí i que va ser el motle per a fabricar la campana major del campanar de la col·legiata de Gandia, que els pixavins de Gadia anomenen la seu, sense ser-ho perquè no té bisbe te abat.
Un nural amb les fotos de moltes persones ja amb la cinquantena feta està penjat molt prop. Totes aquestes persones vàren nàixer en aquest hospital que com he dit abans va deixar de funcionar en l'any 1973 després d'atendre malalts de forma gratuíta durant sis segles.
D'aquell antic hospital a banda d'alguns elements arquitectònics de l'antic edifici poc queda, sols una font en el pati feta amb dues banyeres que podrien passar per sarcòfags més antics, essent com és ara musue arqueològic.
I per fi entrarem a conéixer la col·leció de peces arqueològiques extretes dels importants jadciments del paleolític i neolíticc que es troben a la comarca de la Safor com són la cova de Bolomor en Tavernes i la de les Meravelles i Parpalló en Gandia. A destacar les importants plaquetes amb dibuixos gravats de la cova de Parpalló que es troben en l'antiga església de l'hospital.
I del neolític botarem a l'era íbera i romana. De les menys de deu ciutats romanes que hi havia al nostre territori cap d'elles estava en la comarca de la Safor, així el que trobarem en la sal de dones de l'antic hospital de Sant Marc són peces extretes d'antigues viles romanes ubicades en explotacions agràries. A destacar una falcata (espasa) íbera, restes de pintura mural d'una casa romana i un estel funerari d'una liberta romana.
Grans pintors de l'escola renaixentista valenciana tenen ací representació com són Joan de Juanes amb un preciós retaule que anava encaixat dins la paret, Nicolas Factor amb un sant Francesc, Vicent Macip i Ribera.
I a destacar el que queda de l'antic retaule de l'església del veí convent de Santa Clara. És obra del pintor renaixentista italià Paolo di San Leocàdia que el papa Borja, Aleixandre VI va contractar per a que pintara els àngels músics de la catedral de València i el retaule de la col·legiata de Gandia que no va sobreviure a la guerra civil.
No sols pintura entrgaven les monges a l'entrar al convent, també hi donaven peces escultòriques, La mare de Déu del Baluard vingué amb les monges fundadores al segle XV encara que l'urna del segle XVI és donació de la filla de Sant Francesc de Borja. Un interessant naiximent franciscà i un crist jacent del segle XVI i una imponent sèrie de bustos-reliquiari completen la col·lecció.
Eixirem del museu i caminarem fins al mirador dels Borja que es troba darrere de l'Ajuntament. Dos fragments de poema decoren les parets del irador, un és d'Ausiàs Marc i l'altre de Vicent Andrés Estellés. Les vistes al riu Serpis o riu d'Alcoi quan aquest porta aigua són impressionanrs. A Gandia es diu que el riu Serpis és el més llarg del món perque naix en Alcoi, passa per Corea (una barriada de Gandia) i desemboca en la platja de Venècia (altra barriada de la ciutat).
Des del mirador es pot baixar per una escala de fusta fins a un agradable passeig fluvial que ens ofereix unes boniques vistes del monument més emblemàtic de la ciutat com és el seu palau ducal. Al costat està el pont de viannats que comunica el passeig de germanies amb la zona de mercat i pàrquing. Aquest pont em sorpren perquè vibra quan el travesses i sembla que un xicotet terratrèmol està ocorreguent. I sempre em faig la mateixa pregunta, acabarà col·lapasant com el pont de Tacoma per culpa de l'efecte de la resonància que tants llibres de Física expliquen?
I seguint pel passeig fluvial en contra del corrent del riu s'arriba finalment a una xicoteta ermita i un grup de cases baixes com si estiguerem en un llogaret rural de segles passats. El lloc es coneix com l'alqueria de Martorell que pertanyia a la família de Joanot Martorell, l'escriptor de la universal obra, Tirant lo Blanch.
I no massa lluny es troba el Museu Faller de Gandia, en un edifici de nova construcció que conté diverses sales, teatre i sobretot un didàctic museu que amb dotze espais ens explica la festa de les falles de Gandia que ja se'n plantaven al segle XIX i que s'instaurà de forma contínua en els anys vint del segle passat.
Aquest museu faller tracta de ser molt més que un magatzem de ninots indultats i per tant inclou moltíssimes coses més com són indumentària i una explicació de com comença i s'acaba l'elaboració d'un ninot.
En aquest musueu i ha una mostra de ninots indultats tant de falles infantils com de falles grans. Les escenes costumbristes carregades de tendresa solen agradar al públic que vota en el procés d'indultar el ninot.