diumenge, 21 de febrer del 2021

Pyrgos, poble de Santorini enblanquinat i plagat d'esglésies.

 Hui viatjarem fins al bonic poble de Pyrgos Kastellis, en l'illa de Santorí que va ser la capital insular fins al segle XVIII. Carrers medievals, multitud d'esglésies i un dels millors llocs per a gaudir de vistes de tota l'illa al trobar-se en el punt més alt a més de cinc-cents metres.


En aquest poble descobrirem la creu grega, que es diferencia de la creu llatina per que els seus quatre braços són de la mateixa llargària. Les esglésies bizantines tenen planta de creu grega així que solen ser igual d'amples que de llargues.



El millor que es pot fer si es disposa de temps és entrar al centre històric i deixar-se perdre's per laberíntics carrers medievals de cases blanques emblanquinades i anant descobrint algunes de les desenes d'esglésies i capelles que hi ha al poble.






Anirem pujant pels costeruts carrers i ens detindrem en l'església de Sant Nicolau. Es va crear en l'any 1660 per ordre d'un bisbe i hui és una de les cinc parròquies que té el  municipi. Es troba prop de l'entrada al castell.



En el punt més alt del poble es troben les restes del seu castell venecià construït en el segle XVI i que va administrar tota l'illa fins al segle XVIII quan la capital es va traslladar a Fira, que tothom coneix com Santorí. Del castell poc veurem. però al recinte que ocupava hi ha ni més ni menys que cinc esglésies.
Les vistes des del Kastelli són impressionants, es pot veure quasi tota l'illa des d'ací, cosa que aprofitaren els venecians per a construir el seu castell des d'on es vigilava i es protegien dels atacs dels pirates turcs.


L'església més espectacular i una de les més grans de l'illa és la Santa Teodòsia que va ser construïda en la primera meitat del segle XVII i renovada a finals del segle XIX. L'actual església té poc més de cinquanta anys per que el terratrémol de 1959 la va destruir.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada