La tercera parada en el tour que iniciarem a principis d'any per a conéixer rosetons serà en la ciutat de Viena des d'on gaudirem d'una impressionant catedral que amb el centre històric ha estat declarat patrimoni de la humanitat.
La catedral apareix sense més, rodejada per una bona part d'edificis moderns, així que no cal esperar veure una plaça bonica, la bellesa de la mateixa catedral en serà suficient. La façana principal coneguda com a portal del gegant conserva encara dues torres romàniques del segle XIII, que reben el nom de torres paganes. En aquesta mateixa façana estan també els dos rosetons, un a cada costat de la porta d'entrada, no presideixen el portal del gegant.
Només accedir al temple descobrirem tres naus gòtiques que defineixen un dels espais més amples de la cristiandat. Aquestes naus es varen aixecar durant l'ampliació del segle XIV. Una reixa impedeix l'accés a la nau central per a tot visitant que no vol pagar.
Si decidim pagar l'entrada, o et coles com Lorena, es pot gaudir d'un dels púlpits més interessants de l'arquitectura. En ell estan representats amb perfecció màxima els pares de l'església, Sant Ambrosi, Sant Jeroni, Sant Gregori i Sant Agustí.
Sempre s'ha cregut que és obra de l'arquitecte i escultor medieval Anton Pilgram que s'encarregà de les obres d'aquesta catedral en l'any 1519. Sota el púlpit es va esculpir a ell mateix aguaitant des d'una finestra.
Si has decidit no accedir a la nau central també podràs veure alta representació del mestre d'obres en la nau esquerra on apareix sota un florit balcó on apareix en les típiques ferramentes d'un arquitecte del renaixement i amb una policromia bastant ben conservada.
L'altar major és una obra barroca dels germans Pock de Constança on està representat el martiri a pedrades del primer màrtir cristià, Sant Esteve. De fet el temple està dedicat a Sant Esteve i es coneix popularment a Viena com Stephasdom.
De la nau central ens passarem a la nau esquerra on a banda del balcó renaixentista sobre l'escultura del mstre d'obres podem gaudir d'un preciós tríptic de la Mare de Déu de finals del segle XV i conegut com l'altar de Wiener Neustädter.
I just davant d'aquest altar hi ha una escala que condueix a les catacumbes- Sols es pot accedir a elles amb visita guiada que es fa a determinades hores i que cal comprar altra entrada diferent. Ací hi han soterrats diversos bisbes i nobles.
La catedral té dos campanars, la torre nord i la del sud. La més vistosa és la sud puix es tracta d'una imponent agulla de 137 metres construïda en el segle XV, per a pujar s'han de pujar set per set per set graons és a dir tres-cents quaranta-tres.
L'altre campanar és la torre nord del segle XV i rematada amb cúpula renaixentista del segle XVI. Ací està la molt apreciada i pesada campana Pummerin, que caigué després de l'incendi de finals de la segona guerra mundial i que es va reposar anys més tard.
Pagant de nou altra entrada es pot accedir a la terrassa de la torre en ascensor i gaudir d'unes excel·lents vistes de la ciutat i del terrat de la catedral. Les més de quart de milió d'acolorides teules que el cobreixen són un distintiu de la catedral. L'escut de l'àguila bicèfala és el propi dels Habsburg.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada