dijous, 15 de novembre del 2018

Szentendre, encantador poble serbi d'Hongria

Hongria no sols és Budapest i a uns 20 km d'aquesta imponent capital europea es troba un encantador poble de nom Szentendre que es podria traduir com a Sant Andreu. La millor forma d'arribar a aquest idíl·lic lloc és amb vaixell a través del Danubi, gaudint de l'espectacularitat de la monumental Budapest, dels boscos de ribera i de la bonica estampa que ofereix el poble des del riu.


El poble va nàixer al segle IX com a assentament del poble magiar quan es va establir en el que hui és Hongria, però l'arquitectura i l'ambient que es respira quan es passeja pels seus carrers és més propi d'un poble serbi. La raó és que els serbis durant una de les seues grans migracions entre els segles XVII i XVIII s'establiren ací fugint del poder otomà.


Només arribar a la Fö Tér, o plaça major, ens adonarem de seguida que els serbis van deixar la seua empremta, de fet l'església Blagovestenska, o de l'anunciació, respon al prototip d'esglésies ortodoxes amb iconoclast i frescos murals d'icones.


Just darrere d'aquesta església del segle XVIII estava la vella escola sèrbia que va ser la seu del Museu Ferenczy i molt prop el prestigiós museu Kovács Margit de ceràmica. Szentendre hui en dia és un poble d'artistes amb multitud de galeries i també souvenirs per a turistes. Abans era de comerciants que aixecaren les seues acolorides cases i una creu de pedra al segle XVIII en la mateixa Fö Tér o plaça major.


No massa juny si ens deixem perdre per un dels carrers amb cases baixes i pintades de diferents colors que ix de la plaça trobem l'històric edifici de l'ajuntament, que en hongarés es diu Városháza.


I si pugem cap al xicotet turó que domina el centre històric arribem a l'església catòlica de Sant Joan o església del castell, per què es va construir en el solar que ocupava un castell romà. Començada en estil gòtic va patir diverses reformes en estil barroc i durant el segle XIX.




Des d'aquesta zona alta de la ciutat es pot gaudir d'una bonica vista de les teulades de les històriques cases del centre i també desconnectar de l'ambient massa turístic dels carrers comercials.





Per a tornar de nou al carrer principal de nom Bogdányi la millor opció és triar algun bucòlic carrer empinat i estret d'escales.


És necessari desviar-se pel carrer Alkotmányi per a arribar a una de les joies arquitectòniques de Szentendre la catedral de Belgrad, la seu de l'església sèrbia en Hongria amb un imponent campanar de la segona meitat del segle XVIII.




A l'interior podem trobar un excel·lent i magnífic iconoclast com també meravelloses pintures murals i diversos mobles de fustes també pintats.


 En un edifici adjacent es troba el museu de l'església de Sèrbia amb una interessant col·lecció d'icones, orfebreria i objectes litúrgics propis d'una església ortodoxa, la majoria dels segles XVII, XVIII i XIX.






I abans de tornar a Budapest, una compra d'alguna de les creacions dels artistes locals o sempre que el temps i la temperatura ho permeten, per què no deixar-se banayr per les aigües del Danubi en la platja fluvial?








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada